ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Милост и грижа на Църквата за народа й - Успение Богородично 2014 г. в ПКСХП "Св. Александър Невски"

15 август 2014 14:42, Българска Патриаршия
ПКСХП "Св. Александър Невски"

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит на 15 август 2014 г. - Успение Богородично - в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” след празничната св. Литургия беше отслужен Молебен за здраве, утеха, спасение и благополучие на пострадалите жители в българските райони, сполетени от бедствията, причинени от проливните дъждове и наводненията в последния месец.

Негово Преосвещенство Тивериополският епископ Тихон, патриаршески викарий, и храмовото духовенство в лицето на ставр. ик. Костадин Гаврилов, свещ. Антоний Милушев и протодякон Александър Нешев отправиха молитва Бог да укрепи и утеши всички, които след природните бедствия са загубили свои близки и имущество, и да запази Той страната ни от други тежки изпитания.

Молебенът започна непосредствено след св. Литургия, по време на която вярващите с голямо вглъбение и упование в застъпничеството на Пресветата Божия майка се молеха и готвеха за св. Причастие.

Предстоятелят на патриаршеската катедрала епископ Тихон ни призова към повече братолюбие, милосърдие и взаимопомощ в тези дни на горчиви изпитания. Той призова всички да отправим искрена и дълбока обща молитва, защото християнството е религията на любовта в име Христово, както и борба със силите на злото. Ние като християни следва да бъдем съзнателни и да се борим с тези сили на греха и унищожението, както и да подкрепим всички, които са в изнемога, включително и онези, които са извън границата на нашата страна – страдащите от войните в Газа, Ирак, Сирия и Украйна. Епископ Тихон подчерта, че войната никога не носи благополучие и радост, тя носи само скръб, болка и загуба. И затова в деня, който е най–обичан от българския народ, той ни посъветва да не галим лицето на Пресветата Дева върху иконите, а да я целуваме със свята почит и да й се помолим тя да ни погали и да изпроси от Бога Неговата милост за нас. Епископ Тихон пожела Пресвета Богородица да бъде застъпница за целия български народ, който тъне в безпътие. "Ние не знаем накъде отиваме, нито обществено, нито политически, нито икономически, пък и, доколкото разбирам, и духовно". Затова е нужно винаги да бъдем укрепявани и просвещавани от православната вяра, която ни учи най-напред да променим себе си, ако искаме и животът около нас да се подобри, а България да възвърне своето величие.

Епископ Тихон обяви, че Църковното настоятелство на ПКСХП "Св. Александър Невски" ще дари всички днешни приходи (в касичката до чудотворната икона "Достойно есть") на Българския червен кръст, който пък ще ги разпредели за нуждаещите се в гр. Мизия. Пред лика на милуващата ни Богородица, както и пред вратите на храма, се сътвори едно достойно общо дело на милосърдие за тези, които бяха засегнати от страданията. Слава Богу! - българите, поведени от светата ни Българска православна църква, се обединиха в добротворството и се издигнаха до ранга на верните, за които Господ Иисус Христос каза: "Блажени милостивите, защото те ще бъдат помилувани" (Мат. 5:7).

ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦЕ, ИЗБАВИ НИ ОТ ВСЯКО ЗЛО И ИЗГОНИ ОТ НАС УНИНИЕТО, ЗАБРАВАТА, НЕРАЗУМИЕТО И НЕХАЙСТВОТО. ТИ, КОЯТО СИ ОБРАЗЕЦ НА ПРАВЕДНОСТ, ЛЮБОВ И СМИРЕНИЕ, ИЗПРОСИ ОТ ВСЕПОДАТЕЛЯ БОГА ВСИЧКО ПОТРЕБНО ЗА НАШИЯ ПРАВЕДЕН ЖИВОТ. ТИ, КОЯТО СИ БЛАГОСЛОВЕНА ОТ ВСИЧКИ РОДОВЕ, БЛАГОСЛОВИ ВСИЧКИ НАС И НИ НАУЧИ ДА СЕ КАЕМ, ДА ПРОЩАВАМЕ, ДА ОБИЧАМЕ И ДА УГАЖДАМЕ НА ОТЦА, СИНА И СВ. ДУХ ВЪВ ВСИЧКО, ЗА ДА ПРОСЛАВИМ ТРИСВЕТИЯ БОГ И ТАКА ДА СЕ СПАСИМ! АМИН.

Текст и снимки: Десислава Панайотова

 

 

Снимки

Молитва към Пресвета Богородица "Достойно есть"В храмаДаренията са за гр. Мизия!Цветя за най-святата между женитеПротодякон Александър НешевО. Антоний причастява вярващитеМолебенътЧете се от св. Евангелие (Мат. 7)Тивериополски еп. ТихонТивериополски еп. ТихонСловото на Тивериополски еп. ТихонВярващите слушат словото на еп. ТихонТивериополски еп. ТихонЦветя за Божията майкаВ молитва към Божията майкаПред Божията майкаЕп. Тихон подарява цветя на вярващитеВ храмаЕдно в св. православна вяра и в любовта към Бога и Неговата майкаБПЦ и БЧК - заедно в грижата за пострадалитеАктивистка на БЧК пред храм "Св. Александър Невски"Храмът на Българската Патриаршия
« предишна новинаследваща новина »