ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

"Опело Богородично" в Троянския манастир

16 август 2014 00:40, Весела Игнатова
"Опело Богородично" в Троянския манастир

Троянската св. обител празнува своя най-голям манастирски празник на Успение Богородично. В богослужебния типик на манастира през годините са се утвърдили много традиции, свързани с празника. Една от тях е в навечерието на светлия празник да се отслужва чинопоследованието „Опело на Пресвета Богородица“.

Това дълбоко съдържателно последование в края на 70-те години на миналия век е преведено на български език по инициатива на приснопаметния Доростолски митрополит Иларион и вероятно - с негова поетична намеса. В него са включени три статии на Богородичното опело (подобни на „Опело Христово”) и специални евлогитарии (“Благословен еси, Господи“), съставени по подражание на известните ни от възкресно-утринното богослужение.

В Троянската св. обител празничното вечерно богослужение започна с посрещането на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, скъп и многообичан гост на обителта, който като троянски брат продължава традицията на своя предшественик, в празничните Богородични дни да участва в манастирските празници.

Негово Светейшество бе придружен от Техни Преосвещенства Браницки епископ Григорий - викарий на Софийския митрополит, и Велички еп. Сионий - игумен на Троянския манастир, архимандрит Дионисий - началник-отдел „Богослужебен“ към Св. Синод, софийския протосингел ставр. ик. Ангел Ангелов, г-н Теодор Атанасов - началник на патриаршеския кабинет, доц. д-р Ивайло Шалафов от Богословския факултет на СУ.

По манастирска традиция вечерното последование започна с Деветия час, който се изпълнява в притвора на храма. С тържествен ход духовниците влязоха в корабната част на църквата за отслужване на вечернята. Тя бе предстоявана от Браницкия еп. Григорий и в нея взеха участие архимандрит Василий от братството и двама дякони - софийският митрополитски протодякон Иван Петков и дякон Васил Танев от София.

За молитвеното настроение на многолюдния Божий народ допринесе сборна група певци, ръководени от г-н Любомир Игнатов, преподавател по източноцърковно пение в духовните семинарии. Стройно, спято, с топло религиозно чувство те изпълняваха църковните песнопения и настроиха вярващите за искрена молитва към Бога и св. Богородица.

В края на вечернята в центъра на храма бе поставена кувуклия (специална поставка за плащаница), на която бе положена плащаницата с изображение на Успение Богородично. Плащаницата бе изнесена от св. олтар от духовници и подобно на последованието на Велики петък сутринта, те трикратно обиколиха с нея кувуклията.

Събрани около Богородичната плащаница подобно на светите апостоли край одъра на Божията майка, църковното изпълнение пееше антифонно стиховете на отделните статии. Мелодиите, звучащи подобно като тези на „Опело Христово”, този път оплакваха и възхваляваха Божията майка.

Духовенство и миряни с „едно сърце и една душа“ пееха и славеха Богородителницата – бързата Помощница и Закрилница на всички християни.

Духовенството се поклони и целуна Богородичната плащаница, след което за поклонение пристъпи и църковното изпълнение.

В края на богослужението Негово Светейшество патриарх Неофит също се поклони на Богородичната плащаница и даде своя първосветителски благослов.

 

 

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

"Опело Богородично" в Троянския манастир"Опело Богородично" в Троянския манастир"Опело Богородично" в Троянския манастир"Опело Богородично" в Троянския манастир"Опело Богородично" в Троянския манастир"Опело Богородично" в Троянския манастир"Опело Богородично" в Троянския манастир"Опело Богородично" в Троянския манастир"Опело Богородично" в Троянския манастир
« предишна новинаследваща новина »