ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Приветствие от името на Българския патриарх Неофит и Светия Синод на БПЦ към новоизбрания Киевски и на цяла Украйна митрополит Онуфрий

17 август 2014 17:23, Отдел "Връзки с обществеността"
Интронизация на Киевския и на цяла Украйна митрополит Онуфрий

Днес, 17 август 2014 г., в Киево-Печорската лавра се състоя интронизацията на новоизбрания предстоятел на Украинската православна църква митрополит Онуфрий (Березовски). На тържествата по този повод Българската православна църква е представлявана от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум – главен секретар на Светия Синод на БПЦ-БП, придружаван от Негово Високопреподобие архим. Филип (Василцев) – представител на Московския и на цяла Русия патриарх при Българската Патриаршия.

От името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и Светия Синод на БПЦ-БП митрополит Наум поднесе към новоизбрания Киевски и на цяла Украйна митрополит Онуфрий следното приветствие:

«Ваше Блаженство,

В този ден на преизобилна духовна радост за Църквата в Украйна, приемете, от името на Светия Синод на Българската Православна Църква – Българска Патриаршия, нашите братски в Христа и всесърдечни благопожелания за благословено, мирно и доброплодно служение на древния и славен престол на Киевските митрополити!

Вярваме, че отреденото Ви от Господа и от Църквата в Украйна жребие ще бъде за духовна полза не само на светата Киевска митрополия, но и на целия православен свят, който с радост Ви приветства днес като новоизбран предстоятел на осветения от толкова много именити йерарси Киевски престол. Нека годините на Вашето служение бъдат години на изобилни духовни плодове, та всички заедно, в единомислие и с чиста вяра в Господа, да съграждаме Неговата Църква, която е „църква на живия Бог, стълб и крепило на истината” (1 Тим. 3:15).

Надяваме се и вярваме, че и при Вашето служение като Киевски и на цяла Украйна митрополит традиционно здравите братски връзки между нашите църкви ще продължат да се задълбочават – за слава Божия и общо свидетелство пред света за истинността на Православието и спасяващата сила на вярата ни във възкръсналия от мъртвите Господ наш Иисус Христос и в истинността на Неговото Евангелие!

Днес Църквата в Украйна е подложена на тежки изпитания, които могат да бъдат преодолени единствено с неизменна и твърда вяра в Господа и с неугасващата ни надежда в истинността на Неговото слово. Защото Неговите думи са верни и истински (Откр. 22:6). Защото Бог е верен на Своите обещания и неизменно простира благата Си десница над онези, които Му се уповават (Пс. 32:20). Винаги ще се молим Господу да Ви укрепва в нелекото Ви, но благодатно пастирско служение – за доброто и спасението на поверения Ви Господен виноград и прослава на Божието име сред човеците!

Бог на мира и любовта и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!

На многая и благая лета, Ваше Блаженство!”

Негово Блаженство Киевският и на цяла Украйна митрополит Онуфрий бе избран за предстоятел на Украинска православна църква – Московска Патриаршия от Събора на епископите на УПЦ на 13 август 2014 г.

~~~

За още снимки:

http://fotolitopys.in.ua/album/885/

Снимка: Официален сайт на УПЦ-МП

 

 

« предишна новинаследваща новина »