ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Варна чества своя празник - Успение Богородично

17 август 2014 20:59, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Варна чества своя празник - Успение Богородично

На 15 август, петък, варненци отпразнуваха с традиционните за случая тържества големия православен християнски празник Успение Богородично. По решение на Общинския съвет от 1993 г. 15 август е определен и за Ден на град Варна. Освен това за осма поредна година с решение на Министерския съвет той беше обявен за официален празник - почивен ден за всички жители на община Варна.

По традиция с участието си много официални лица уважиха празника. На богослужението във варненската катедрала присъстваха кметът на града г-н Иван Портних, областният управител на Варна г-н Иван Великов, както и представители на местната власт, Военноморските сили, народни представители и др.

По време на Божествената света Литургия Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ръкоположи в свещенически чин дякон Стефан Николов и в дяконски чин Теодор Трошев.

Непосредствено след светата Литургия пред катедралния храм-паметник „Св. Успение Богородично” под звуците на националния химн бяха тържествено издигнати българският трибагреник, флагът на град Варна и европейското знаме.

Празникът продължи с литийно шествие около площад „Св. св. Кирил и Методий” с иконата на Пресвета Богородица. Шествието беше предвождано от духовия оркестър на Военноморските сили, а иконата беше носена от четирима матроси.

В 17,30 ч. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан се отправи към храм „Св. Николай”. Там кириархът взе участие в традиционната "Варненска седянка", където самодейни фолклорни състави изнесоха кратка програма.

На събитието присъстваха председателят на БЧК-Варна Илко Раев и част от доброволците, които се включиха в разчистването на квартал "Аспарухово" след наводненията.

+++

Ръкоположенията на свещеник Стефан Николов и на дякон Теодор Трошев и словото на Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан можете да видите на сайта на Варненска и Великопреславска света митрополия: http://mitropolia-varna.org//index.php?option=com_frontpage&Itemid=1

Текст и снимки: Борислав Стоев

 

 

« предишна новинаследваща новина »