ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Девет месеца от блажената кончина на Неврокопски митрополит Натанаил

18 август 2014 09:16, Неврокопска митрополия
Девет месеца от блажената кончина на Неврокопски митрополит Натанаил

„Изминаха 9 месеца от блажената кончина на обичания от всички нас наш архипастир – Неврокопски митрополит Натанаил. В молитвеното последование, което извършваме за починалите, се молим Господ да даде да бъде вечна тяхната памет. Какво означава това? – На първо място, те да бъдат вечно живи в царството Божие. Господ да ги удостои да бъдат близо до Него и да имат дръзновение, за да се молят на Бога за нас.

От друга страна, за да бъде вечна паметта на приснопаметния дядо Натанаил сред нас, нека да помним и да предаваме всичко, на което той ни поучаваше, всичко, което ни завеща. Нека да не забравяме, че винаги и във всичко той се стараеше да ни даде своя личен пример чрез подвига, саможертвата, себеотречението и любовта си.

Бог да упокои душата му и да му дарува дръзновение да бъде наш молитвеник и застъпник! Вечна да бъде паметта му!” - каза в словото си Неврокопският митрополит Серафим по повод 9-те месеца от преставянето пред Господа на неговия духовен старец – Неврокопски митрополит Натанаил.

Заупокойната св. Литургия и панихидата бяха отслужени в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий”, гр. Гоце Делчев. Богослужението бе оглавено от Негово Високопреосвещенство митрополит Серафим, с когото съслужиха: Адрианополски епископ Евлогий, Браницки епископ Григорий, архим. Лукилиан, протосингел на Неврокопска св. митрополия, ик. Янко Русков, ик. Андон Шавулев, ик. Георги Кумбаров, ик. Николай Малечканов, прот. Гоце Христов, прот. Стефан Александров - председател на катедралния храм, свещ. Димитър Попстоев и дяконите Николай Арнаудов и Димитър Сарадинов.

Да почетат покойния Неврокопски митрополит Натанаил и да се помолят за упокоението на душата му, бяха дошли множество християни от епархията, страната и чужбина, както и кметът на гр. Гоце Делчев – г-н Владимир Москов. След панихидата кратка заупокойна молитва бе извършена и на гроба на митрополит Натанаил – в двора на Неврокопска св. митрополия.

 

 

« предишна новинаследваща новина »