ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът на св. Йоан Рилски в светата Рилска обител - духовното сърце на България (обновено)

18 август 2014 17:32, Българска Патриаршия
Рилски манастир

На 17 август 2014 г. в 20,00 ч. в Рилската св. обител - при св. мощи на всебългарския покровител св. Йоан Рилски Чудотворец - с бдение започнаха службите в чест на неговото Успение (18 август).

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит бдението бе възглавено от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим - ръководител на Официалния сайт на БПЦ-БП. Съслужиха му архим. Йосиф и йеродякон Нектарий от риломанастирското братство, както и духовници от страната. Нощната служба продължи до 2,00 ч. на 18 август при стичане на многоброен вярващ народ - духовници от различни епархии на БПЦ, монахини от Ресиловския и други български манастири, цели братства, множество миряни. Бдението, както и утренята със св. Литургия на самия празник, бе огласяно от български църковни певци - секретаря на Софийска св. митрополия г-н Андрей Касабов, столични певци и завършили семинаристи от Софийската и Пловдивската ни духовни семинарии, които на двата клироса възнасяха песнословия към Бога и Неговия угодник преподобни Йоан.

Богослужението премина особено съкровено и молитвено. Бе отслужено и Петохлебие, последвано от едночасово поклонение пред св. мощи на преподобния Божи угодник. Митрополит Серафим помаза всички с елей - за духовно и телесно здраве!

На 18 август по време на св. Литургия на Неврокопския митрополит Серафим съслужи игуменът на Рилската св. обител Негово Преосвещенство Адрианополски епископ Евлогий. Митрополит Серафим в качеството си на представител на Св. Синод благодари на домакина игумен Евлогий за духовната радост и добрата организация, свързани с отбелязването на светойоановото Успение. Митрополит Серафим също посочи със задоволство големия брой причастници, които в продължение на 20 минути минаваха, за да приемат св. Христови Тайни. Той подчерта нарастващата роля и присъствие на св. Йоан Рилски в нашия живот, доказателство за което е искрената надежда, с която все повече българи в трудния си живот търсят помощта и застъпничеството му пред Бога.

В отговор на неговото слово игуменът еп. Евлогий благодари за възглавяването на св. Литургия в чест на св. Йоан и подчерта, че участието на митрополит Серафим съдейства за засилването и обогатяването на молитвения дух по време на богослуженията. Епископ Евлогий изрази радостта си от свидетелството за вярата в единството на любовта, в което се превърна празникът на св. Йоан за духовенството и миряните. Това единство и любов в име Божие трябва като Църква да разпростираме чрез делата си и върху онези, които са в нужда, посочи игуменът на Рилския манастир.

След края на духовните служби игуменът еп. Евлогий даде празничен обяд за гостите.

В следобеда на 18 август, за да почете св. Йоан, в Рилския манастир пристигна и викарият на Софийския митрополит - Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий, придружаван от протосингела на Софийска митрополия ставр. ик. Ангел Ангелов.

~~~

В манастира продължават ремонтните и реставрационни работи - по вътрешната фасада, която вече е почти напълно ремонтирана; по стария иконостас до гроба на цар Борис ІІІ - иконостасът е от 1790 г. и до края на годината ще бъде напълно реставриран; по стенописите в храма.

ПОКАЯНИЯ ОСНОВАНИЕ - ОТЧЕ ЙОАНЕ, МОЛИ БОГА ЗА ВСИЧКИ НАС! АМИН.

~~~

Фоторепортажът от св. Литургия за Успение на преп. Йоан Рилски Чудотворец продължава в новина http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=148431

Текст: йеромонах Макарий и Десислава Панайотова
Снимки: Таня Вълчанова

 

 

Снимки

Св. Йоан Рилски ЧудотворецРилски манастирРилски манастирСтенописПри св. Йоан в Рилския манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирПосрещане на митрополит СерафимНеврокопски митр. Серафим благославя събранието на бдениетоНеврокопски митр. Серафим и Адрианополски еп. ЕвлогийЗапалване на свещите върху полилеяНеврокопски митрополит СЕРАФИМБдението на 17 август 2014 г. в Рилския манастирПресвета БогородицаСв. олтар в Рилския манастирски храмВзимане на благословение от митр. СерафимПоклонение при св. мощи на преп. Йоан Рилски ЧудотворецПоклонение при св. мощи на преп. Йоан Рилски ЧудотворецНеврокопски митрополит СЕРАФИМСпасителятУспението на св. Йоан РилскиВ молитваПри стария иконостасВ храма с молитва към св. ЙоанВ храма с молитва към св. ЙоанОлтарната трапеза в централния храм на Рилския манастирБдението на 17 август 2014 г. в Рилския манастирНеврокопски митр. Серафим по време на бдението на 17.08.2014 г.На клиросаНа клиросаНа десния клиросНа левия клиросРаката със св. мощи на преп. Йоан РилскиС молитва към Бога и св. Йоан РилскиБдението на 17-18 август 2014 г. в Рилския манастирБдението на 17-18 август 2014 г. в Рилския манастирБдението на 17-18 август 2014 г. в Рилския манастирНеврокопски митрополит СЕРАФИМБдението на 17-18 август 2014 г. в Рилския манастирНеврокопски митрополит СЕРАФИМГоспод Иисус ХристосГоспод Иисус ХристосБдението на 17-18 август 2014 г. в Рилския манастирНеврокопски митрополит СЕРАФИМБдението на 17-18 август 2014 г. в Рилския манастирВсички - в молитвено бдение пред св. ЙоанИгумен Евлогий с църковните певциДуховниците в молитваАдрианополски епископ ЕВЛОГИЙ-игумен на Рилската св. обителАдрианополски епископ ЕВЛОГИЙ-игумен на Рилската св. обителИк. Иван Динков от СофияЙеродякон Нектарий - брат на Рилската св. обителНеврокопски митрополит СЕРАФИМНеврокопски митрополит СЕРАФИММанастирският храм по време на бдениетоМанастирският храм по време на бдениетоМанастирският храм по време на бдениетоБдението на 17-18 август 2014 г. в Рилския манастирХрамовият полилей със сонм светииЗемната и небесната Църква се молиПетохлебиеПетохлебиеПетохлебиеВ светия храмУслаждани от Божията святостНеврокопският митр. Серафим по време на бдениетоБдението на 17-18 август 2014 г. в Рилския манастирСв. мощи на преп. Йоан РилскиГлавната манастирска икона на св. Йоан РилскиМитр. Серафим помазва с елей участвалите в бдениетоМитр. Серафим помазва с елей участвалите в бдениетоМитр. Серафим помазва с елей участвалите в бдениетоАрхимандрит Калистрат от братството на Рилския м-рМитр. Серафим помазва с елей участвалите в бдениетоЙером. Макарий с певцитеМитр. Серафим помазва с елей участвалите в бдениетоМитр. Серафим помазва с елей участвалите в бдениетоВ молитва към св. Йоан - ик. Йоан Куков и ик. Иван Динков от СофияНаследяващите Царството БожиеРилският манастир в ранните часове на Успение на св. Йоан Рилски - 18.08.2014 г.
« предишна новинаследваща новина »