ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Обновеният Троянски манастир три дни посреща поклонници по повод храмовия си празник

19 август 2014 08:57, Весела Игнатова
Троянската света обител

Троянската света обител тържествено отпразнува най-големия си манастирски празник - Успение Богородично. Три дни хиляди вярващи от цялата страна се стичаха към ставропигиалния манастир, за да почетат чудотворната икона на св. Богородица - "Троеручица", да изплачат болките си и да споделят проблемите си, да изразят надеждите си и да помолят за помощ и закрила Божията майка.

Манастирската управа се бе погрижила празничните дни да преминат в добра организация - така, че всеки, който прекрачи манастирските порти да бъде улеснен и обгрижен в обителта според си нуждите си.

Многохилядният народ, който като пълноводна река се стичаше непрекъснато към Троянския манастир, се радваше на обновения вид на манастира, на прекрасно поддържаните тревни и цветни площи, подновени с екзотични храсти, дървета, на алпинеумите, умело подредени с насаждения, и на детайлите в двора, които се превърнаха в любимо място за паметни снимки. Християните се впечатляваха от мащабния ремонт и благоустройство, което е започнато на част от манастирските сгради и активното възстановяване на цялото източно манастирско крило, изгорено в миналия век, на новата желязна ограда на монашеското гробище и възстановения път до тях, което позволява да се отдаде почит на починалите монаси. Поклонниците с радост разглеждаха изграждането на нов параклис в каменната камбанария в двора и забелязаха градинката, в центъра на която е св. Престол на стария храм, сраснал се през годините с дънера на две дървета.

Някои от поклонниците, които имаха възможност да преспят в манастирския комплекс, бяха възхитени от изцяло обновените стаи в монашеското крило - изциклен под, нов санитарен възел, нови легла и постелки и др. детайли, които говорят за изискан, но скромен, манастирски начин на подредба.

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, който по повод храмовия празник бе на посещение в манастира за няколко дни, бе много впечатлен от обновената манастирска трапезария, изцяло изографисана със стенописи и с поставени седефени проскинитарии, новата кухня и приемната с мраморен под, с нови витрини и специален архиерейски трон с надпис: „Патриарх Български“. С интерес разгледа фотоизложбата, подредена на стените около игуменарната, която е запечатала моменти от вековния живот в обителта, паметни снимки, а също така и църковни обичаи, свързани с битието на местните християни.

Като троянски брат патриарх Неофит се възрадва на възрастването и благоустройството на манастира и показваше на своите гости, които бяха дошли да го уважат, подредените манастирски чардаци и новата игуменарна на втория етаж, с мащабна мозаична икона на св. Богородица в нея.

Патриархът благодари на Негово Преосвещенство Велички еп. Сионий, който от четири месеца е игумен на манастира, за неговото усърдие по благоустрояването и грижата за светата обител, а той от своя страна благодари на проигумените преди него, които са се грижили и облагородявали манастирското наследство, което той приема, запазва и ще преумножава. Игуменът изрази надеждата, с помощта на частни дарители и европейски програми да направи възможното, щото манастирът да бъде място за молитва, духовен размисъл и православна просвета, където да могат все повече деца, младежи и по-възрастни хора християни да се ограмотяват и възрастват във вярата.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Съборният манастирски храмНегово Светейшество патриарх Неофит разглежда фотоизложбата пред игуменарнатаЧаст от фотоизложбата Обновената игуменска приемнаОбновената игуменска приемнаОбновената игуменска приемнаНегово Светейшество патриарх Неофит очаква премиераНегово Светейшество патриарх Неофит и премиерът Георги БлизнашкиТрапезарията Трапезарията ТрапезариятаНегово Светейшество патриарх Неофит, еп. Сионий и еп. ЙоанНегово Светейшество патриарх Неофит и Велички еп. Сионий На манастирската доксаВ игуменарната на втория етажНа манастирския чардакНегово Светейшество патриарх Неофит благославя кметицата на ТроянНа манастирския чардакНа манастирския чардакВелички еп. Сионий, кметицата на гр. Троян и патриарх НеофитВ игуменарната на втория етажАрхимандрит Василий и еп. СионийТрапезариятаМанастирският чардакСтенопис в трапезариятаСтенопис в трапезарията Надпис над вратата на трапезарията Празничната трапезаСтенопис в трапезариятаПред манастирските вратиГ-жа Ренета Инджова и патриарх НеофитМанастирската доксаНегово Светейшество патриарх Неофит отпътува от Троянския манастирТроянската света обителТроянската света обител Троянската света обител
« предишна новинаследваща новина »