ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПАТРИАРШЕСКА ЛИТУРГИЯ И ЛИТИЯ В ТРОЯНСКИЯ МАНАСТИР НА УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО /с подробен ІІ -ри фоторепортаж/

17 август 2014 20:30, Весела Игнатова
Патриаршеска литургия в Троянския манастир

В сърцето на Троянския балкан се намира ставропигиалната Троянска света обител „Успение Богородично“, която от векове събира вярващите българи в съборна молитва пред чудотворния образ на св. Богородица Троеручица. Най-големият празник на Божията майка – Успение Богородично, който родната ни православна Църква чества на 15 август се почита като най-големия манастирски празник, тъй като съборният манастирски храм е посветен на него.

В празничния ден Божествената св. Литургия бе възглавена от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Според възприетия манастирски типик богослужението започна в ранни зори с полагащата се празнична полунощница и бе осветено петохлебие. По традиция тя бе предстоявана от игумена на манастира – Велички еп. Сионий.

По време на богослужбата бе извършена лития около храма с Богородичната плащаница - символично траурно шествие с тялото на Божията Майка, а християните подобно на траурното шествие с Христовата плащаница на Разпети петък минаваха под нея за благословение и влизаха отново в храма, за да съучастват в утринното последование.

По време на утренята Негово Светейшество патриарх Неофит, приветстван от стотиците поклонници, изпълнили двора на светата обител влезе в храма, поклони се пред чудотворния образ на св. Богородица Троеручица, благослови миряните, преизпълнили до краен предел църквата и даде начало на св. Литургия.

В празничното богослужение, заедно с Българския патриарх взеха участие Техни Преосвещенства: Велички еп. Сионий - игумен на Троянския манастир, Деволски еп. Теодосий, Браницки еп. Григорий - викарий на Софийския митрополит, Главиницки еп. Йоан, архимандрит Василий, йеромонах Герасим - помощник на гл. секретар на Св. Синод, йеромонах Августин, ставр. ик. Ангел Ангелов - софийски протосингел, ик. Марин Божков - архиерейски наместник на гр.Троян, протойерей Лазар Георгиев - предстоятел на храм „Св. Георги“ и двамата дякони - софийският митрополитски протодякон Иван Петков и дякон Васил Танев.

Да почетат светлия празник непрестанно прииждаха многохилядни поклонници, които се радваха на молитвеното богослужение, покланяха се на чудотворния образ на Божията майка и като даряваха традиционните за този празник хлебни приношения и дарове, съпреживяваха св. Литургия, усещайки благодатния покров на Божията Майка. Поради невъзможност съборният храм да побере всички желаещи, стотици стояха около него и внимателно слушаха църковните песнопения, изпълнени под ръководството на г-н Любомир Игнатов, преподавател по Източноцърковно пение в Софийската духовна семинария.

Духовенство и миряни отправиха в този ден прошения за здраве, мир и изцеление, запалиха свещички с надежда св. Богородица да чуе молитвите им. По време на литургията Негово Светейшество отправи специална молитва за пострадалите при наводненията и за предпазване на българския народ от беди и злополучия.

Да уважи празника в светата обител дойде служебният министър-председател на държавата проф. Георги Близнашки. Той бе придружен от своята съпруга и от съветниците на политическия му кабинет, от директора на Дирекция по вероизповеданията г-н Емил Велинов, от областния управител на Ловеч Милко Недялков, както и от кмета на Троян - г-жа Донка Михайлова.

С особена тържественост премиерът прочете „Символът на вярата“, на който му пригласяше и целият богомолен народ. В края на Литургията с пастирско слово към хилядите поклонници се обърна първойерархът на Българската църква Негово Светейшество патриарх Неофит. /Цялото слово може да прочетете на адрес:http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=148220/

След Литургията започна традиционното литийно шествие с чудотворната икона“Троеручица“. Тази година то бе предвождано от Негово Преосвещенство Велички еп. Сионий.

С тържествен ход литията потегли от храма като начело бе манастирското клепало, което да възвестява на народа за тръгналото шествие, след него хоругвите, следвани от певците, а след тях вървяха духовниците. Накрая на специален украсен проскинитарий, понесен на ръце от гвардейци се носеше Троянската св. Богородица.

Пред манастирската порта шествието спря, за да изслуша химна на Република България, изпълнен от духовия оркестър на гр. Троян и потегли с присъединилите се гвардейци и военни музиканти.

По пътя еп. Сионий благославяше народа и пожелаваше здраве, мир и благоденствие.

Празничната лития достигна до могилата, недалеч от манастира, където е станало първото чудо с нея и е изграден параклис. Там бе отслужен празничен водосвет, а владиката поръси множеството за здраве и освещение. След това всеки имаше възможност да се докосне до светата икона, носеща изцеление, и да получи архиерейско благословение.

 

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Патриаршеска литургия в Троянския манастирВелички еп.СионийВелички еп.СионийПатриаршеска литургия в Троянския манастирПатриаршеска литургия в Троянския манастирДеволски еп. ТеодосийПатриаршеска литургия в Троянския манастирПатриаршеска литургия в Троянския манастир Патриаршеска литургия в Троянския манастир Архимандрит ДионисийПремиерът Георги БлизнашкиПатриаршеска литургия в Троянския манастир Патриаршеска литургия в Троянския манастир Патриаршеска литургия в Троянския манастир Патриаршеска литургия в Троянския манастир Патриаршеска литургия в Троянския манастир Патриаршеска литургия в Троянския манастир Патриаршеска литургия в Троянския манастир Патриаршеска литургия в Троянския манастир Г-н Емил Велинов и премиерътПатриаршеска литургия в Троянския манастир Премиерът Георги БлизнашкиПремиерът Георги БлизнашкиПатриаршеска литургия в Троянския манастир В двора на манастираВелички еп.СионийПремиерът Георги Близнашки при гроба на патриарх МаксимПатриаршеска литургия в Троянския манастир Патриаршеска литургия в Троянския манастир Патриаршеска литургия в Троянския манастир Патриаршеска литургия в Троянския манастир Патриаршеска литургия в Троянския манастир Патриаршеска литургия в Троянския манастир Патриаршеска литургия в Троянския манастир Патриаршеска литургия в Троянския манастир Патриаршеска литургия в Троянския манастир Патриаршеска литургия в Троянския манастир Патриаршеска литургия в Троянския манастир ЛитияЛития ЛитияЛития Лития ЛитияЛития ЛитияЛития Лития Лития в чест на св. Николай СофийскиЛитияЛитияЛитияДуховият оркестърОтдаване на почитЛитияЛитияЛитияЛитияЛитияЛитияЛитияЛитияЛитияЛитияЛитияЛитияОтново в храма Отново в храма
« предишна новинаследваща новина »