ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Успение Богородично в Русенска епархия

19 август 2014 15:08, Русенска митрополия
Успение Богородично в Русенска епархия

Празникът на Успението на Божията Майка беше отбелязан подобаващо и в Русенска епархия.

На 14 август вечерта Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум оглави празнична вечерня с петохлебие в храм „Успение Богородично” – гр. Русе. Храмът беше изпълнен с множество богомолен народ. В службата участие взеха: архимандрит Антоний – игумен на Басарбовската св. обител, храмовото духовенство в лицето на ставр. ик. Кънчо Кънев – председател на храма, енорийските свещеници: прот. Николай Николов и ик. Марин Георгиев, свещ. Искрен Казаков от храм „Св. Николай” в Русе.

По време на вечернята за пръв път пя новосформираният хор за източноцърковни песнопения към Русенска митрополия, носещ името на покровителя на епархията св. Димитрий Басарбовски. В него участие взимат свещеници от гр. Русе и служители на св. митрополия, завършили Духовните семинарии и Богословските факултети в страната. Хорът е създаден по идея и с благословение на Негово Високопреосвещенство митрополит Наум, който с отческа заинтересованост следи развитието му. Идеята е в бъдеще хорът да се развива и да украсява богослуженията при важни случаи и големи празници в епархията, показвайки красотата на източноцърковната музика.

На 15 август епархийският архиерей отслужи празнична св. Литургия отново в русенския храм „Успение Богородично”. Съслужи му храмовото духовенство. Участие взе и прот. Йоан Иванов – представител на БПЦ в Букурещ. Много хора взеха св. Причастие. След службата митрополит Наум произнесе проповед за празника. Изпя се „Многая лета” за благопреуспяването на клир и народ, при което владиката благослови вярващите.

Освен храмът в Русе, още 21 храма в Русенска епархия празнуват своя празник на този ден. Сред тях е главната църква в гр. Попово, гр. Борово – кв. „Борово юг” и селата: Батин, Долно Абланово, Кацелово, Медовене, Николово – кв. „Гагаля”, Савин, Табачка, Тертер, Черешово, Дряновец, Езерче, Каменово, Прелез, Свещари, Трапище, Звезда, Зафипово, Старо село и Сокол.

На 16 август в храм „Успение Богородично” – с. Каменово, Разградска област, се отслужи празнична св. Литургия по повод храмовия празник и във връзка със 150-годишнината от построяването му. С благословението на митрополит Наум Литургията беше отслужена от архимандрит Емилиан в съслужение с архиерейския наместник на Разградска духовна околия ик. Георги Георгиев, ставр. ик. Евгени Дечев, свещ. Валентин Димов, свещ. Диян Ангелов и енорийския свещеник на с. Каменово Светослав Христов. Присъстваха много вярващи и представители на местната власт. Пя хорът от храм "Св. Николай" - гр. Разград.

Текст и снимки: Милен Бакалов

 

 

Снимки

Успение Богородично в Русенска епархияУспение Богородично в Русенска епархияУспение Богородично в Русенска епархияУспение Богородично в Русенска епархияУспение Богородично в Русенска епархияУспение Богородично в Русенска епархияУспение Богородично в Русенска епархияУспение Богородично в Русенска епархияУспение Богородично в Русенска епархияУспение Богородично в Русенска епархияУспение Богородично в Русенска епархияУспение Богородично в Русенска епархияУспение Богородично в Русенска епархияУспение Богородично в Русенска епархияУспение Богородично в Русенска епархияУспение Богородично в Русенска епархияУспение Богородично в Русенска епархияУспение Богородично в Русенска епархияУспение Богородично в Русенска епархияУспение Богородично в Русенска епархияУспение Богородично в Русенска епархияУспение Богородично в Русенска епархияУспение Богородично в Русенска епархияУспение Богородично в Русенска епархияУспение Богородично в Русенска епархияУспение Богородично в Русенска епархияУспение Богородично в Русенска епархияУспение Богородично в Русенска епархияУспение Богородично в Русенска епархияУспение Богородично в Русенска епархияУспение Богородично в Русенска епархияУспение Богородично в Русенска епархияУспение Богородично в Русенска епархияУспение Богородично в Русенска епархияУспение Богородично в Русенска епархияУспение Богородично в Русенска епархияУспение Богородично в Русенска епархияУспение Богородично в Русенска епархияУспение Богородично в Русенска епархияУспение Богородично в Русенска епархияСлужба в с. КаменовоСлужба в с. КаменовоСлужба в с. КаменовоСлужба в с. Каменово
« предишна новинаследваща новина »