ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Призив в защита на православните християни в Източна Украйна

20 август 2014 19:15, Българска Патриаршия

Светейшият Български патриарх и Софийски митрополит Неофит получи писмо от Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, изпратено и до другите предстоятели на поместни православни църкви, в което се казва:

"Ваше Светейшество, възлюблени в Господа събрате и съслужителю!

Сърдечно Ви приветствам с пожелание за мир, за благодатно укрепване на телесните сили и неоскъдяваща Божия помощ във Вашето предстоятелско служение.

Да се обърна към Вас с настоящото писмо, ме подтиква чувството на дълбока болка и крайна обезпокоеност за положението на паството на нашата Църква в Източна Украйна, където вече няколко месеца не се прекратява братоубийствената гражданска война.

Още през есента на миналата година, в началото на текущата политическа криза в Украйна, представители на Гръко-католическата църква и на разколнически общини, появили се на киевския Майдан, открито проповядваха ненавист към Православната Църква, призоваваха към завземане на православни светини и изкореняване на Православието от територията на Украйна. С началото пък на бойните действия униати и разколници, получили оръжие в ръцете си, под прикритието на антитерористична операция започнаха да осъществяват директна агресия по отношение на духовенството на каноническата Украинска православна църква в източната част на страната.

В същото време Украинската православна църква, за разлика от гръко-католиците и схизматиците, остава чужда на всякаква политическа ангажираност. Тя продължава да осъществява духовното обгрижване на своето многочислено паство, включващо в себе си хора, оказали се от различни страни на конфликта, старае се да ги примири и неуморно призовава към диалог.

В последните седмици ние получаваме от архиереите по места съобщения, свидетелстващи за издевателства над духовенството на каноническата Украинска православна църква, за тяхното целенасочено преследване. Ето няколко примера.

На 17 юли тази година по време на извършване на Божествена Литургия във Възкресенския храм на град Славянск нахлула група въоръжени лица начело с гръко-католическия военен капелан, които започнали да заплашват предстоятеля на храма протойерей Виталий Весьолой. Представителят на Украинската гръко-католическа църква заявил, че в Украйна няма място за Московската Патриаршия, и съжалявал, че президентът на страната не позволил на униатите да завземат Киево-Печерската лавра.

На 19 юли бил подложен на оскърбления и разпит с белезници на ръце, придружен със заплахи за убийство, архиерейският наместник на Николаевския окръг на Горловска епархия протойерей Андрей Чичеринда.

На 20 юли близо до Славянск хора, въоръжени с автомати, заставили протойерей Вадим Яблоновски да копае за себе си гроб, а в същия ден оковали в белезници и отвели с мешка на главата в гората протойерей Виктор Стратович, където го поставили на колене и го разпитвали в такова положение.

На 30 юли в село Красноармейское в Донецка област група въоръжени хора извършила незаконен обиск в дома на протойерей Игор Сергиенко, предстоятел на храма „Св. Александър Невски”. Оскърбявали свещеника, обвинявали го в участие в дейността на нелегални организации, заплашвали го с мъчения, настоявали да напусне територията на Украйна и да предаде документите за храма, удостоверяващи правото на църковно имущество.

В същия ден в Амвросиевския район на Донецка област бил задържан от украински военни протойерей Евгений Подгорни, когото, обсипвайки с ругатни и нецензурни думи, вързали и съборили на земята и започнали да го ритат с крака и да го бият с приклада на автомата, стреляли над главата му, заставяйки го да признае, че е подпомагал опълченците. Принуждавали донецкия протойерей да снеме от себе си свещеническия кръст, но, получили отказ, скъсали кръста със сила, с мешка на главата го хвърлили в яма, заплашвали да убият сина му, а дома му ограбили. Свещеникът бил освободен само благодарение на намесата на енориашите.

Ние не можем да не забележим този факт, че конфликтът в Украйна има недвусмислена религиозна подкваска. Униатите и присламчилите се към тях разколници се стараят да надделеят над каноническото Православие в Украйна, в същото време Украинската православна църква с търпение и мъжество продължава в тези нелеки условия да обгрижва своите страдащи верни чада. Свещениците, носещи своето служение в местата, станали арена на бойните действия, в преобладаващото си мнозинство остават с паството си, споделяйки с него всички ужаси на гражданската война. Техните семейства страдат от нападенията, от недостиг на вода и продоволствия, гинат под снарядите по време на артилерийските обстрели. Така на 31 юли при обстрела на жилищни квартали на Луганск пострадал и скоро починал от получените рани протойерей Владимир Креслянски. Загиналият свещеник оставил съпруга и пет деца.

Източна Украйна - цветуща земя, населена с милиони трудолюбиви православни християни – се превръща сега в изгоряло поле. Разрушена от бомби е резиденцията на Донецкия и Мариуполски митрополит Иларион. Артилерийски снаряд е нанесъл щети на Горловското епархийско управление. Иверският женски манастир в Донецка епархия лежи в руини, изгорял по време на бойните действия. Но каноническата Украинска православна църква, Църква-мъченица, въпреки тези тежки условия, пребивава заедно със своето паство, правейки всичко възможно да помогне на хората, преживяващи най-страшните в най-новата история на Украйна времена. В огъня на гражданското противопоставяне са загубили домовете си и са станали бежанци стотици хиляди хора. Много от тях, спасявайки се от ужасите на войната, намират приют в храмовете и манастирите, в частност, в Успенската Светогорска лавра, която към днешно време е препълнена с бежанци. В Донецк, в Горловка, в Луганск мирни жители, надявайки се да се спасят от бомбардировките и обстрелите, остават в храмовете през нощта, получават покрив и безплатна храна. Помощ на бежанците и въобще на мирното население активно оказват и други манастири, енории, епархии на Украинската православна църква.

Московската Патриаршия като цяло използва всички възможности за оказване на хуманитарна помощ на мирното население в тези райони, където се водят бойни действия. В храмовете на Руската православна църква ежедневно се възнася особена молитва за мир и преодоляване на междуособната бран в Украйна. Църквата се грижи за многото хиляди бежанци от източна Украйна, настанени в палаткови лагери, и препратени оттам в специално подготвени помещения в различни области на Русия. Помощ се оказва на всички, без разлика от националност и вероизповедание. Сред тези, които търсят убежище в Русия, са в това число и многочислени военнослужещи от Украинската армия, нежелаещи да стрелят по своя народ.

В тези тежки за цялата Руска православна църква дни, особено за нейните верни чада в Украйна, прося молитвите на Ваше Светейшество, на преосвещените архипастири, пастири, на монашестващите и на всички верни чада на Светейшата Българска Църква за мир на украинската земя, за прекратяване на кръвопролитията и за нашите страдащи в Господа братя, особено за архипастирите и пастирите, които в най-трудните условия на гражданско противопоставяне продължават мъжествено да изпълняват своя дълг, да извършват църковното си служение и да отстояват светото Православие.

Моля Ваше Светейшество да използвате всички възможности, за да издигнете Вашия глас в защита на православните християни в Източна Украйна, които в обстановка на нарастващо насилие от страна на гръко-католици и разколници живеят в ежедневен страх за себе си и за своите близки, опасявайки се, че ако гонителите вземат властта, православните ще бъдат принуждавани да се отказват от своята вяра или ще бъдат подложени на жестока дискриминация.

С братска любов в Господа,

+ КИРИЛ,

ПАТРИАРХ МОСКОВСКИ И НА ЦЯЛА РУСИЯ

 

 

« предишна новинаследваща новина »