ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Успение на св. Йоан Рилски в Паничище

20 август 2014 18:41, Софийска митрополия
Успение на св. Йоан Рилски в Паничище

В полите на Рила планина, разположено сред красиви и стари иглолистни гори, се намира курортното селище Паничище, край което е и най-ниското ледниково езеро в Рила - Сухото езеро. По инициатива на малцината постоянно пребиваващи в рилската местност, през 2006 г. е построен и осветен православен храм, посветен на Успението на покровителя на българския род и игумен на Рилската пустиня - преподобния св. Йоан Рилски Чудотворец.

С благословението на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, в празничния ден на 18 август тържествената св. Литургия бе възглавена от софийския викарен епископ - Браницки Григорий. Заедно с него съслужиха протосингелът на Софийска св. митрополия – ставр. ик. Ангел Ангелов, архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия - протойерей Георги Паликарски, духовници от София и от Дупнишка духовна околия.

В края на Литургията отец Ангел се обърна към присъстващите, изпълнили храма, с топло пастирско слово, в което изрази своята радост и гордост, че сме потомци на Рилския светец.

След това по установена вече традиция се извърши лития около храма, която завърши с отслужването на празничен водосвет. Поръсени със светена вода, облагодатени с молитва, вярващите след духовната храна се насладиха и на благословено ястие, подготвено от църковното настоятелство.

Текст: Весела Игнатова
Снимки: дякон Васил Танев

 

 

Снимки

Успение на св. Йоан Рилски в ПаничищеУспение на св. Йоан Рилски в ПаничищеБраницки епископ ГригорийУспение на св. Йоан Рилски в ПаничищеУспение на св. Йоан Рилски в ПаничищеУспение на св. Йоан Рилски в Паничище
« предишна новинаследваща новина »