ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Успение на св. Йоан Рилски в асеновградския храм "Св. Йоан Рилски"

20 август 2014 20:00, Весела Игнатова
Свещеник Веселин Хаджиламбрев

Св. Йоан Рилски е светецът, когото българският народ почита като своя най-бърз закрилник и ревностен защитник пред Бога. Неслучайно го възпяваме като всебългарски утешител, който покровителства българския род и който от дните на земното си служение и до днес не престава да твори чудеса, за да помогне на нуждаещите се, да върне отклонилите се от правата вяра, да подпомогне и утвърди във вярата маловерните, а на верните да вдъхне надежда и увереност в Божия благ промисъл и воля.

Три са празниците, които Църквата е установила в чест на Рилския Чудотворец - най-големият се празнува на 19 октомври, на 1 юли си спомняме за пренасянето на неговите свети мощи, а на 18 август празнуваме неговото славно успение. Дни, в които тържествено се чества паметта му в цялата ни страна и се отслужват празнични богослужения - подобаващият начин за възхвала, благодарност и молитва към светеца.

Множеството са храмовете, параклисите и оброчните кръстове, посветени нему, които са издигнати из цялата ни страна. С подобаваща тържественост се отслужват последованията, а богомолният народ навсякъде е в голямо множество.

Един от тези храмове, които носят името на всебългарския Рилски светец се намира в Асеновград - града, в който религиозният живот никога не е замирал, който не е губил традициите си и е останал верен на православната си вяра, така че през годините благочестивият му народ е изградил вече повече от петдесет църкви и параклиси, които и до днес се посещават, поддържат и благоукрасяват.

Храмът „Св. Йоан Рилски“ се намира в северната равнинна част на града. С красива ограда, добре подреден двор с цветни насаждения и чешма, от която може да се пие от вътрешната и от външната страна на оградата, неголемият храм впечатлява с външната си колонада и със стенописите по цялата си корабна и олтарна част.

От десетина години енорийски свещеник е отец Веселин Хаджиламбрев, родом от Асеновград, завършил редовния курс на обучение в Софийската духовна семинария, след което и Богословския факултет в София, понастоящем председател на асеновградския храм „Св. Атанасий“. Младият духовник обгрижва енорията с голяма ревност, а миряните говорят за своя пастир с много любов.

В празничния ден на 17 август той отслужи светата Литургия, а храмът бе преизпълнен с множество християни, които участваха молитвено в нея. За този, който за първи път идва в храма, е впечатляващо да види и чуе как свещеникът казва някакъв възглас, а целият присъстващ богомолен народ му отговаря заедно - спято, единогласно, мощно. Тук черкуващите се не само знаят думите на светата Литургия, но ги пеят заедно, тържествено и вдъхновено, като че ли невидим диригент ги наставя и ръководи.

„С едно сърце и една уста“ в чест на св. Йоан - така може да се определи богослужбата в асеновградския храм „Св. Йоан Рилски“, която всеки присъстващ духовно усеща и молитвено преживява.

Според местна традиция по време на причастния, в дните след Успението на Божията майка, тук се пее духовна песен в нейна чест. Всички я запяват. Тя наподобява стиховете и мелодията на „Опело Богородично”. В края й мнозина пристъпват за причастие, като се опрощават взаимно пред светата Чаша.

С кратко, но съдържателно слово към тях се обръща отец Веселин, когото те внимателно слушат.

След Литургията в двора на църквата се извършва водосвет и всички чинно чакат реда си, за да си вземат от светената вода за дома. Църковното настоятелство е подготвило благословено ястие и с радост го раздава. Разбираме, че за да влязат в радостта на енорията, са дошли миряни от друга енория в града, които през цялото време участват в богослужбата.

Въпреки ограниченото пространство всички сядат заедно и на веществената трапеза. Усмихнати, удовлетворени, че са изпълнили успешно и Мартините, и Мариините грижи, християните, облагодатени от духовния празник и подкрепени от веществената трапеза, обновени се отправят към домовете си, за да споделят с близките си преживяното.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Храм "Св. Йоан Рилски", гр. АсеновградХрам "Св. Йоан Рилски", гр. АсеновградЧешмата в двораЧешмата от външната стена на оградатаУспение на св. Йоан Рилски в асеновградския храм "Св. Йоан Рилски"Празник в асеновградския храм "Св. Йоан Рилски"Успение на св. Йоан Рилски в асеновградския храм "Св. Йоан Рилски"Празник в асеновградския храм "Св. Йоан Рилски"Празник в асеновградския храм "Св. Йоан Рилски"Празник в асеновградския храм "Св. Йоан Рилски"Празник в асеновградския храм "Св. Йоан Рилски"Празник в асеновградския храм "Св. Йоан Рилски"Празник в асеновградския храм "Св. Йоан Рилски"Празник в асеновградския храм "Св. Йоан Рилски"Празник в асеновградския храм "Св. Йоан Рилски"Празник в асеновградския храм "Св. Йоан Рилски"Празник в асеновградския храм "Св. Йоан Рилски"Празник в асеновградския храм "Св. Йоан Рилски"Празник в асеновградския храм "Св. Йоан Рилски"Празник в асеновградския храм "Св. Йоан Рилски"Празник в асеновградския храм "Св. Йоан Рилски"Празник в асеновградския храм "Св.Йоан Рилски"
« предишна новинаследваща новина »