ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът на св. Симеон Самоковски

21 август 2014 23:18, Софийска митрополия
Бельова църква

На 21 август Българската църква чества паметта на св. Симеон Самоковски (Самоковски митрополит от есента на 1734 г., просиял с мъченически подвиг и чиито мощи са открити в най-старата в града църква -„Бельовата").

По този повод в неделния ден на 17 август в самоковския храм „Рождество Богородично”, известен като „Бельовата църква“, бе отслужена архерейска св. Литургия от софийския викарий Браницки еп. Григорий.

Заедно с епископа съслужиха иконом Петър Стоименов, архиерейски наместник на Самоковска духовна околия и председател на храм "Рождество Богородично", духовници от Самоковска духовна околия и София.

На богослужението присъстваха кметът на града г-н Владимир Георгиев, общински служители, гости на града и десетки самоковци.

Празнично слово за подвига на св. Симеон Самоковски произнесе еп. Григорий. Той припомни подвига на свещеномъченика и сподели, че все още са оскъдни сведенията за делото и живота му. Владиката поздрави от името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит самоковските жители с техния празник и им благопожела здраве, дългоденствие и винаги да помнят светеца митрополит – покровител и закрилник на града.

По традиция в двора на църквата бе отслужен празничен водосвет и осветено благословено ястие за всички присъстващи и техните семейства. То бе финансирано от Община Самоков и приготвено като дарение на готвачи от военното поделение в града.

В празничния ден, 21 август, на централния градски площад „Захарий Зограф” бе отслужен тържествен водосвет от викария на Софийския митрополит и се състоя официалната програма в чест на празника на града.

Епископ Григорий поздрави от името на Негово Светейшество самоковци с техния празник и им преподаде първосветителското благословение на Българския патриарх. Кметът г-н Владимир Георгиев произнесе слово и награди изявени през годината жители на града.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Бельова църкваГробът на св. Симеон СамоковскиИкона на св. Симеон
« предишна новинаследваща новина »