ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Поредният убит свещеник в Русия

20 ноември 2009 21:58, Отдел "Връзки с обществеността"
Свещ. Сисоев

На 19 ноември вечерта в 22,30 ч. е бил застрелян в Москва известният руски мисионер и апологет 35-годишният свещ. Даниил Сисоев, предстоятел на храм „Св. Тома”. Според свидетелите убиецът, мъж на ок. 20-30 г., с кавказки черти, с медицинска маска на лицето, се втурнал в храма, и крещейки: „Къде е Сисоев?”, прострелял отец Даниил пред самия иконостас. После стрелял от упор в главата му. При нападението бил ранен и диригентът на хора Владимир Стрелбицки.

Над 30 руски духовници са убити от 1990 г. до сега, съобщава руският сайт http://vrazvedka.ru.

Най-вероятната причина за убийството на свещ. Даниил Сисоев е неговата мисионерска дейност сред неправославното население на Русия. Братът на убития Василий Сисоев съобщил, че отец Даниил много пъти получавал заплахи за физическа разправа предимно от ислямисти. В деня на убийството на мобилния телефон, който ползват служителите в храма, на два пъти били отправени заплахи към отец Даниил.

Татарин по националност, отец Даниил, получил широка известност с постоянния си диспут с екстремистки направления на исляма. Той е автор на книгата „Брак с мюсюлманин”, а също така автор на статии в сборника „Православен отговор на исляма”. В последните години от живота си той отделял много време на мисионерска работа, основал школа за улични проповедници в Москва и пристъпил към организация на такива школи в Саратов, Уляновск и Мурманск. От 1996 г. водел мисионерски беседи с хора, пострадали от дейността на секти и окултни култове. Бил сътрудник на Центъра за рехабилитация на жертвите на тоталитарните култове и псевдорелигиозни движения, ръководен от йеромонах Анатолий Берестов. Поддържал е и страница в Интернет: http://sysoev2.narod.ru

„Аллах акбар! (Аллах е велик!); „Отдавна чаках този ден!, „Не мога да скрия радостта си! и др. подобни четем в сайта http://berkem.ru. Съществува и версия, убиецът да е от т. нар. секта на „родноверците”, в която основно влизат млади хора-езичници.

Московският и на цяла Русия патриарх Кирил е дал изявление по повод гибелта на свещ. Данаил Сисоев, в което се казва: „Дълбоко скърбя за трагичната гибел на свещ. Даниил Сисоев. Отец Даниил бе ревностен пастир, отдал се докрай в служение на Бога и хората… Всяко беззаконно отнемане на човешки живот е тежък грях. Но убийството на свещеник в храма – това е още предизвикателство към Божия закон, поругаване на дадените ни от Самия Господ светини. И този грях няма да остане без отмъщение от Бога. Надявам се, че и човешката справедливост ще възтържествува.”

Патриархът моли всички, докато все още имената на престъпниците са неизвестни, да се въздържат от обвинения по адрес на едни или други лица или групи. Накрая той напомня на християните, че „пътят на служение на Христа и Неговата Църква винаги е свързан с изповедничество и даже мъченичество. Трагичната смърт на отец Даниил не трябва да вселява в нашите сърца страх и малодушие, да отслаби нашата ревност в изпълнение на делото Божие. Нека твърдо да вървим по пътя Христов, защото това е път на победата над злото и греха, път, по който не могат да ни спрат нито страданието, нито смъртта”.

Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Свещ. СисоевСвещ. СисоевСвещ. Сисоев

Аудио

Поредният убит свещеник в Русия

« предишна новинаследваща новина »