ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Въведение Богородично: Ден на християнската младеж и семейство

22 ноември 2009 10:33, Софийска митрополия
Въведение Богородично

На празника Въведение Богородично Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан оглави тържествената св. Литургия в столичната митрополитска катедрала “Св. Неделя”. В съслужение с архиерея в богослужбата взеха участие предстоятели на софийски храмове, храмовото духовенство и протодякон Стефан Марков.

Вдъхновено и поучително слово за християнското семейство произнесе иконом Констадин Янчин.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим взе молитвено участие в св. Литургия, в края на която първойерархът на Българската църква даде своето благословение на изпълнилите храма богомолци с думите: “Поздравявам ви с днешния светъл празник, който е и Ден на православната християнска младеж и семейство. Поздравявам ви и с предвкусването на Рождество Христово, чиито катавасии “Христос раждается славите” пеем днес. По молитвите на св. Богородица Божието благословение да бъде над всички вас и вашите домове. Честит празник!”

Поради множеството миряни, желаещи да се причастят в този ден, св. Тайни бяха раздадени от три потира, а анафората от двама свещеници.

Празникът Въведение Богородично бил въведен през VІІ век на изток. Семейното ходене на църква в този ден символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на родителите за духовните им задължения към децата. Защото семейството е най-доброто училище, което може да даде първите познания за Бога и Православието, за християнските добродетели и истинските морални ценности.

Тази година се навършват 80 г. от решението на Светия Синод на БПЦ, с което празникът Въведение Богородично се чества и като Ден на християнското семейство и православната младеж в България.

В миналото по повод празника в училищата са се организирали специални мероприятия. Денят бил неучебен, но всички ученици се събирали в храма и празникът започвал със св. Литургия, на която учителите и учениците се причастявали. На този ден родители и децата им, които не са встъпили в брак отивали заедно в храма, за да измолят за семейството си здраве и благоденствие.

За съжаление днес, в нашето демократично, секулазирано общество, този празник е загубил от християнския си дух и съдържание, но постепенно нарастващият брой млади семейства и младежи в храма ни изпълва с надежда за тяхното възраждане.

Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Въведение БогородичноВъведение БогородичноВъведение БогородичноВъведение БогогродичноВъведение БогогродичноВъведение БогогродичноВъведение БогогродичноВъведение БогогродичноВъведение БогогродичноВъведение БогогродичноВъведение БогогродичноВъведение БогогродичноВъведение БогогродичноВъведение БогогродичноВъведение БогогродичноВъведение БогогродичноВъведение Богогродично

Аудио

Въведение Богородично: Ден на християнската младеж и семейство

« предишна новинаследваща новина »