ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

"КРАТКА АПОЛОГИЯ НА ПРАВОСЛАВНОТО ХРИСТИЯНСТВО" - нова книга на йеромонах Висарион Зографски

31 август 2014 19:33, д-р Десислава Панайотова
Йеромонах Висарион (Зографски)

В навечерието на Успение Богородично (15/28 август) 2014 г. излезе от печат ново богословско изследване на йеромонах Висарион, брат на манастира "Св. вмчк Георги Зограф" - българската св. обител в градината на Пресвета Богородица Света Гора Атон.

Новата книга на йеромонах Висарион се нарича "КРАТКА АПОЛОГИЯ НА ПРАВОСЛАВНОТО ХРИСТИЯНСТВО от клопките на икуменическия синкретизъм". Изданието е на Зографската св. обител. Авторът анализира икуменическото движение в светлината на светоотеческата богословска, изповедническа и мъченическа традиция. Йеромонах Висарион посвещава книгата на светите 26 преподобномъченици Зографски, изповедници на светото Православие, изгорени живи на Св. Гора през 1276 г. по време на кръстоносните походи. Йеромонах Висарион се надява, че с този богословски труд ще бъде полезен на всички, които желаят да изповядват автентичната православна вяра, да се укрепяват и спасяват в нея.

Още подробности за новото изследване на йеромонах Висарион можете да видите в:

http://www.symvol.org/rm/nowini/2014/2014-08-31.html и в останалите материали там по същата тема.

Напомняме на нашите читатели, че БПЦ излезе от икуменическото движение и Световния съвет на църквите през 1998 година.

От петък новата книга на йеромонах Висарион може да бъде закупена в книжарниците на храмовете "Св. Седмочисленици" и "Св. Неделя", във веригата "Хеликон". Предстои книгата да бъде разпространена и в други храмове в София и страната. Към нея в пакет е приложено преведеното на български език „Изповедническо послание–изобличение на папската и икуменическата ереси” на двама митрополити от Гръцката православна църква: Андрей - митрополит на Дриинуполи, Погониани и Коница, и Серафим - митрополит на Пирея и Фалиро.

~~~

Йеромонах Висарион е първи епитроп в Зографския манастир на Св. Гора Атон. Той е завършил „Международни икономически отношения” в УНСС, както и богословие в СУ „Св. Климент Охридски”. Магистърската му теза представлява богословски анализ на личностите и дейността на окултните лъжеучители Петър Дънов и Ванга. Става послушник на Света Гора през 2002 г., а през 2003 г. е постриган за монах. Ръкоположен е за йеромонах през 2005 г. и като такъв служи в манастира „Св. Мария Магдалина” на Елеонския хълм в Йерусалим. Служи по-късно като свещеник във Вознесенския манастир, а след това - по заръка на игумена на Зографския манастир схиархимандрит Амвросий – йеромонах Висарион се завръща обратно на Атон, където развива активна и плодовита писателска дейност по актуални богословски въпроси на нашето време. Книгите му се преиздават и четат с голям интерес от православните християни в България и чужбина. По реда на своето отпечатване те са:

1. Двутомникът "Петър Дънов и Ванга – пророци и предтечи на антихриста" (2011).

2. "Отзвукът. Иеромонах Висарион за Ванга и Дънов" (2011-2013).

3. "Суеверия сред днешните християни" (2012).

4. "Хиоските светци. Житие и чудеса на света Матрона Хиоска" (2013).

5. "КРАТКА АПОЛОГИЯ НА ПРАВОСЛАВНОТО ХРИСТИЯНСТВО от клопките на икуменическия синкретизъм" (2014).

Снимка: Любен Кисьов

 

 

Файлове

« предишна новинаследваща новина »