ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Положен бе основният камък на храм „Св. вмчк Димитър“ в с. Вехтово

01 септември 2014 21:55, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Първа копка на храм „Св. вмчк Димитър“ с. Вехтово

На 28.08.2014 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан с водосвет и православен обред постави тържествено основния камък на бъдещия православен храм „Св. вмчк Димитър“ в шуменското село Вехтово.

С биенето на камбаната на стария храм в селото „Св. вмчк Димитър“ и с народни песни, изпълнени от фолклорната група „Вехтовските баби“, бе посрещнат тържествено Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан. Той получи в дар цветя и песни от жителите на селото.

“Това е моето първо идване в този край и се радвам, че поводът за това е полагането на основния камък на нов храм”, каза митрополит Йоан в старата църква на село Вехтово.

“Във времето строежът на храма доста е бил отлаган, но днес ще извършим този чин и ще дадем основание да бъде изграден нов православен храм в този район. Това е много важно сакрално, духовно дело, което трябва да се извършва с участието на Божия народ. Радвам се, че съм сред вас. Това е денят посветен за това. Надявам се, че ще имаме възможност за нови добри срещи. Надявам се след полагането на основния камък и храмът Господен да бъде изграден. На добър час!”, каза митрополит Йоан преди да започне службата по полагането на основите на храма във Вехтово.

На събитието присъстваха заместник-кметът по култура, просвета и образование на община Шумен Живка Тонева, Венцислав Венков, секретарят на общината Жечко Жечев, кметът на селото Ива Вълчанова, представители на политически партии, кандидати за народни представители, кметове на близки села.

Съпроводен от свещеници от Шуменската духовна околия, Негово Високопреосвещенство и заместник-кметът на Шумен Живка Тонева влязоха в старата църква и запалиха свещи пред Божия олтар. Тук Варненският и Великопреславски митрополит Йоан сподели със свещениците и миряните, че откакто той е поел ръководството на митрополията, прави първа копка за втори православен храм в епархията. Неотдавна е поставен основен камък на нова църква в село Малина. Дядо Йоан говори и за откриването на Новата църковна година на 1 септември. Митрополитът отдаде дължимото на светлата памет на своя предшественик - приснопаметния митрополит Кирил, който приживе правеше много за съхраняването на църквите в митрополията, а и даваше всичко от себе си за изграждането на нови.

По-късно свещенослужителите, църковното настоятелство, дарители и инициатори за изграждането на новия Божи дом във Вехтово се подписаха на свитък - възвание към поколенията, в два екземпляра. Единият бе поставен в стъклена урна и заровен заедно с основния камък на бъдещия храм. Вторият екземпляр ще бъде предаден за съхранение в канцеларията на митрополията.

Председателят на църковното настоятелство на православния храм „Св. вмчк Димитър“ в село Вехтово отец Васил Василев връчи на митрополит Йоан от името на църковното настоятелство "Владимирската икона" на Божията майка. Митрополитът благодари сърдечно за ценния дар, който веднага върна и дари от свое име за съхранение в бъдещия нов храм, който предстои да бъде изграден. Икона на църковното настоятелство в селото подари и заместник-кметът на Шумен, Живка Тонева.

Бъдещият православен храм „Св. вмчк Димитър“ в село Вехтово ще бъде изграден в непосредствена близост до сегашната църква на селото, а теренът е предоставен с решение на Шуменския общински съвет на църковното настоятелство в село Вехтово. В момента тук за църква се ползва стара сграда, която е пригодена за храм. Архитектурният проект за новия православен храм е дарение от арх. Добрил Добрев.

Благодарност за любезното посрещане и молитва за доброто духовно и телесно здраве на хората от Вехтово отправи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, след като бе положен основният камък на новата църква в селото. Той се помоли за добруването между хората, за благопреуспяването на този край, за загърбване на злобата, ненавистта, коварството между човеците, за взаимопомощ между тях. “Този край трябва да пребъдва чрез вярата и това сакрално дело, което направихме днес, започването на градежа и полагането на основния камък на новия православен храм”, завърши митрополит Йоан.

Всеки, който иска да помогне за издигането на новата църква, може да направи това, като преведе средства на сметката на църковното настоятелство или да участва със строителни материали.

Все още не е събрана необходимата сума за построяването на новата църква във Вехтово, затова председателят на църковното настоятелство на храма „Св. вмчк Димитър“ свещеник Васил Василев и кметът на селото Ива Вълчанова се обръщат към всички благочестиви люде, желаещи да подкрепят това богоугодно дело, според възможностите си да даряват средства в откритата банкова сметка:

 

IBAN: BG58STSA93000021103918

BIC: STSABGSF, “Банка ДСК АД”,

Православен храм “Свети вмчк. Димитър“.

 

Галерия снимки можете да видите на сайта на Варненска и Великопреславска митрополия: http://mitropolia-varna.org//index.php?option=com_frontpage&Itemid=1

 

 

Текст и снимки: свещ. Васил Василев

 

 

« предишна новинаследваща новина »