ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Негово Светейшество патриарх Неофит благослови вярващите за Рождество Богородично

08 септември 2014 20:08, Софийска митрополия
Негово Светейшество патриарх Неофит

"Божията Майка да изпроси от Бога милост за всички ви, за семействата, децата, близките и сродниците ви. Божието благословение и закрила да бъде върху всички вас по благоволението на Майката Божия. За много години и Бог да ви пази!" - с тези думи на 8 септември, Негово Светейшество благослови вярващите - в деня, когато Църквата празнува Рождество Богородично, а народът нарича празника Малка Богородица.

Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит взе молитвено участие в литургията в столичния храм "Рождество Богородично", в жк “Лагера“, който днес отбелязва своя храмов празник.

С негово благословение празничната Литургия бе отслужена от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит. Заедно с владиката съслужиха архимандрит Теофан, иконом Лука Наплатанов, предстоятел на столичния храм "Успение Богородично", свещеник Иван Иванов от храмовото духовенство и митрополитският протодякон Иван Петков.

Десетки християни се събраха в тържествуващия и празнично украсен храм и отправиха обща молитва към света Богородица за помощ и закрила. По време на Литургията духовенството отправи специална молитва за предпазване на народа от злополуки и нещастия, като се помолиха и за спиране на проливните дъждове, причиняващи наводнения и бедствия.

Непрестанният поток от енориаши, които искаха да бъдат поръсени със светена вода и помазани за здраве, бе обгрижван от храмовите свещеници. За радост и възхищение на всички бе обновеният църковен двор, който бе осеян с различни цветя и зелени храсти. А в храма вече са изрисувани двата параклиса до олтара и е поставена част от дърворезбата. Новите икони, които са в стила на известния иконописец Н. Ростовцев и прекрасно се композират с олтарните икони, са дело на утвърдената българска иконографка Лора Малева.

В края на Литургията мнозина пристъпиха към свето причастие.

Негово Светейшество благослови вярващия многоброен народ и поздрави предстоятеля на храма ставр. ик. Борис Хаджистоянов, храмовото духовенство, хора и църковното настоятелство, които с много любов се грижат за благолепието на храма.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Празник в столичния храм "Рождество Богородично"Празник в столичния храм "Рождество Богородично"Празник в столичния храм "Рождество Богородично"Празник в столичния храм "Рождество Богородично"Празник в столичния храм "Рождество Богородично"Празник в столичния храм "Рождество Богородично"Празник в столичния храм "Рождество Богородично"Празник в столичния храм "Рождество Богородично"Празник в столичния храм "Рождество Богородично"Празник в столичния храм "Рождество Богородично"Празник в столичния храм "Рождество Богородично"Празник в столичния храм "Рождество Богородично"Празник в столичния храм "Рождество Богородично"Празник в столичния храм "Рождество Богородично"Празник в столичния храм "Рождество Богородично"Празник в столичния храм "Рождество Богородично"Празник в столичния храм "Рождество Богородично"Празник в столичния храм "Рождество Богородично"Празник в столичния храм "Рождество Богородично"Празник в столичния храм "Рождество Богородично"Празник в столичния храм "Рождество Богородично"Празник в столичния храм "Рождество Богородично"Празник в столичния храм "Рождество Богородично"Празник в столичния храм "Рождество Богородично"Празник в столичния храм "Рождество Богородично"Празник в столичния храм "Рождество Богородично"Празник в столичния храм "Рождество Богородично"Празник в столичния храм "Рождество Богородично"
« предишна новинаследваща новина »