ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Негово Светейшество патриарх Неофит благослови вярващите за Рождество Богородично

08 септември 2014 20:08, Софийска митрополия
Негово Светейшество патриарх Неофит

"Божията Майка да изпроси от Бога милост за всички ви, за семействата, децата, близките и сродниците ви. Божието благословение и закрила да бъде върху всички вас по благоволението на Майката Божия. За много години и Бог да ви пази!" - с тези думи на 8 септември, Негово Светейшество благослови вярващите - в деня, когато Църквата празнува Рождество Богородично, а народът нарича празника Малка Богородица.

Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит взе молитвено участие в литургията в столичния храм "Рождество Богородично", в жк “Лагера“, който днес отбелязва своя храмов празник.

С негово благословение празничната Литургия бе отслужена от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит. Заедно с владиката съслужиха архимандрит Теофан, иконом Лука Наплатанов, предстоятел на столичния храм "Успение Богородично", свещеник Иван Иванов от храмовото духовенство и митрополитският протодякон Иван Петков.

Десетки християни се събраха в тържествуващия и празнично украсен храм и отправиха обща молитва към света Богородица за помощ и закрила. По време на Литургията духовенството отправи специална молитва за предпазване на народа от злополуки и нещастия, като се помолиха и за спиране на проливните дъждове, причиняващи наводнения и бедствия.

Непрестанният поток от енориаши, които искаха да бъдат поръсени със светена вода и помазани за здраве, бе обгрижван от храмовите свещеници. За радост и възхищение на всички бе обновеният църковен двор, който бе осеян с различни цветя и зелени храсти. А в храма вече са изрисувани двата параклиса до олтара и е поставена част от дърворезбата. Новите икони, които са в стила на известния иконописец Н. Ростовцев и прекрасно се композират с олтарните икони, са дело на утвърдената българска иконографка Лора Малева.

В края на Литургията мнозина пристъпиха към свето причастие.

Негово Светейшество благослови вярващия многоброен народ и поздрави предстоятеля на храма ставр. ик. Борис Хаджистоянов, храмовото духовенство, хора и църковното настоятелство, които с много любов се грижат за благолепието на храма.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Празник в столичния храм "Рождество Богородично"Празник в столичния храм "Рождество Богородично"Празник в столичния храм "Рождество Богородично"Празник в столичния храм "Рождество Богородично"Празник в столичния храм "Рождество Богородично"Празник в столичния храм "Рождество Богородично"Празник в столичния храм "Рождество Богородично"Празник в столичния храм "Рождество Богородично"Празник в столичния храм "Рождество Богородично"Празник в столичния храм "Рождество Богородично"Празник в столичния храм "Рождество Богородично"Празник в столичния храм "Рождество Богородично"Празник в столичния храм "Рождество Богородично"Празник в столичния храм "Рождество Богородично"Празник в столичния храм "Рождество Богородично"Празник в столичния храм "Рождество Богородично"Празник в столичния храм "Рождество Богородично"Празник в столичния храм "Рождество Богородично"Празник в столичния храм "Рождество Богородично"Празник в столичния храм "Рождество Богородично"Празник в столичния храм "Рождество Богородично"Празник в столичния храм "Рождество Богородично"Празник в столичния храм "Рождество Богородично"Празник в столичния храм "Рождество Богородично"Празник в столичния храм "Рождество Богородично"Празник в столичния храм "Рождество Богородично"Празник в столичния храм "Рождество Богородично"Празник в столичния храм "Рождество Богородично"
« предишна новинаследваща новина »