ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник в село Върбак, Шуменско

09 септември 2014 11:45, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Храмов празник в село Върбак, Шуменско

На 8 септември 2014 г. (понеделник) храмът в село Върбак, Шуменска духовна околия, отбеляза тържествено своя празник, а също и празника и оброка на селото. Църквата на село Върбак носи името на светото Рождество Богородично. Богослужението беше уважено и посетено от кмета на селото Ангел Симеонов и от земеделския арендатор на църковните ниви.

Църковното настоятелство при храма и председателят му - свещ. Васил Димитров Василев, организираха и тази година тържественото събитие. Събраха се множество жители и гости на селото. Този християнски празник от десетилетия се е превърнал във всенародно тържество. Тази година благодарение на събраните от жителите на селото волни парични средства, бяха закупени три агнета. След светата Литургия, Молебния канон към Пресвета Богородица и петохлебието беше отслужен и празничен водосвет.

В словото си енорийският свещеник отбеляза: "Вярвам всички разбираме, че децата ни спешно се нуждаят от морал, развитие на вътрешните им духовни сили, чрез които да се изгради стабилна нравствена позиция и формиране на адекватно отношение към доброто и злото в човешките взаимоотношения. Несъмнено моралният градеж на една личност се извършва в семейството. Но българското семейство преживява криза. Немалка част от децата ни живеят в нездрави семейства - с един родител или в такива, в които има насилие. Понякога деца и родители рядко се виждат, което също е в ущърб на пълноценното общуване на детето с най-близките му хора на света. Самите родители са объркани в своите морални ценности. Липсват традициите на християнското семейство и християнските празници. Разбирането за празника е сведено до битовата му страна, тъй като не се познава същността му. А вярата е духовният "пълнеж" на отношенията в християнското семейство, както и на християнския празник, стимулиращо нравствената потребност на децата да вършат добри дела, да уважават близките си, да изграждат добри взаимоотношения с другарчетата си, да бъдат честни и искрени, да бъдат добронамерени. И за това, вярвам, че всеки христолюбив български учител би могъл умело да вплита християнските нравствени ценности наред със светските, материалните знания. Вероучението затова е жизненоважно за българското училище. Св. праведни богоотци Йоаким и Анна и малката Мариам са пример в това отношение за всяко едно семейство, пример за благочестие, вяра в Бога и морални ценности.

Божият промисъл към човека е благ и Бог изпитва често нашето търпение, така се е случило и със старозаветните праведници Йоаким и Анна. Света Богородица е плод на техните усърдни родителски молитви. Праведните богоотци ни дават пример как да се грижим и да възпитаваме нашите деца, показват ни каква роля имат родителските молитви за децата и как, когато Бог пожелае и изпита човешките сърца, може да извърши чудото, да даде полезното за човека и така да го възнагради и за търпението, и за сърдечната му молитва.

Поздравявам всички с храмовия празник и призовавам молитвите на св. Богородица за преуспяване на благочестивия ни народ. Пребъдвайте в мир, любов и единение - добродетели, от които съвременното общество има голяма нужда!"

След словото си по повод празника свещеникът призова християните да се молят за мир в Сирия, Египет, в целия Близък изток, Източна Украйна и по цялата земя!

 

 

Снимки

Храмов празник в село Върбак, Шуменско
« предишна новинаследваща новина »