ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Обновление на храм „Успение Богородично" и освещаване на новоизградения енорийски център „Св. св. Константин и Елена", село Горна Малина

09 септември 2014 14:31, Софийска митрополия
Старият храм в Г. Малина

На 30 август 2014 г. с голямо вълнение църковното настоятелство на храм "Успение Богородично" - с. Горна Малина, обществеността, общинското ръководство и много гости, сред които общественици, политици и професори от различни университети, посрещнахме Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий - софийски викарий, който с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит пристигна в селото, за да извърши обновлението на храм „Успение Богородично" и да освети новоизградения при храма Енорийски център "Св. св. Константин и Елена".

С тържествена лития Негово Преосвещенство, духовенството и миряните се отправиха към храма, пеейки заедно с децата от неделното училище „Достойно есть". След взимане на време и обличане в богослужебни одежди владиката Григорий извърши обновлението на почти изцяло новоизградената църква. От стария храм е запазен само осветеният свети Престол.

Ремонтът на храма е извършен по спечелен проект от църковното настоятелство по европейската Програма за развитие на селските райони, дофинансиран от църковното настоятелство, а новият иконостас, светият Престол, икони, богослужебни съсъди и всичко необходимо за богослужение е набавено с помощта на множество дарители.

След чина на обновлението Браницкият епископ Григорий отслужи св. Литургия, по време на която към светите Тяло и Кръв Христови пристъпиха множество малки и големи причастници.

Преживявайки ликуването от обновлението на храма и от светата Литургия, допълнихме радостта си с освещаването на новоизградения Енорийски център, в който ще се помещава неделното училище, ще бъдат провеждани духовни беседи и различни православни курсове. Освен тях към Енорийския център и пред Националната агенция за образование и обучение към Министерския съвет е лицензиран и Център за професионално обучение, който ще може да обучава в различни професии желаещите, да провежда фирмени обучения, курсове и семинари, като издава и легитимни дипломи.

След богослужението Негово Преосвещенство еп. Григорий се обърна към предстоятеля на настоятелството протойерей Серафим Янев, към църковното настоятелство, общинското ръководство и обществеността с пастирско слово. В него той поздрави всички с радостта, че този храм, благолепно обновен, отново е отворил врати, за да могат жителите на общината да се събират на молитва и да се освещават в светите тайнства. Епископът подчерта, че така също и в новоизградения Енорийски център те ще могат да се събират и да се учат на вяра и добродетел.

Преподавайки на всички благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, Негово Преосвещенство насърчи всички да изпълват храма, както в този ден, и тук да обновяват душите си, като напредват във вярата и придобиването на все повече и повече добродетели.

 

 

 

 

 

Снимки

Литийното шествиеЛитийното шествиеЛитийното шествиеЛитийното шествиеБраницки еп. ГригорийБраницки еп. ГригорийВ новия храм "Успение Богородично" На обновлението на храм "Успение Богородично" - Г.МалинаНа обновлението на храм "Успение Богородично" - Г.МалинаОбновлението на храм "Успение Богородично" - Г.МалинаОбновлението на храм "Успение Богородично" - Г.МалинаОбновлението на храм "Успение Богородично" - Г.МалинаОбновлението на храм "Успение Богородично" - Г.МалинаОбновлението на храм "Успение Богородично" - Г.МалинаОбновлението на храм "Успение Богородично" - Г.МалинаОбновлението на храм "Успение Богородично" - Г.МалинаОбновлението на храм "Успение Богородично" - Г.МалинаВ обновения храмСв. ЛитургияСв. ЛитургияЗа св. ПричастиеПредседателят на храма прот. Серафим Янев причастяваПредседателят на храма прот. Серафим Янев причастяваПредседателят на храма прот. Серафим Янев причастяваСловото на еп. ГригорийСлушайки словото на еп. ГригорийВ голямата радостПреди освещаването на Енорийския център "Св. св. Константин и Елена"Еп. Григорий Браницки освещава Енорийския център в Г. МалинаЕп. Григорий Браницки освещава Енорийския център в Г. МалинаЕп. Григорий Браницки освещава Енорийския център в Г. МалинаЕп. Григорий Браницки освещава Енорийския център в Г. МалинаХрам "Успение Богородчно" в обновения си вид
« предишна новинаследваща новина »