ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В Рилския манастир започна семинарът за развитие на поклоннически туризъм и на селските райони

10 септември 2014 17:05, Българска Патриаршия
Рилски манастир

Днес, 10 септември 2014 г., в Рилската света обител започна двудневният семинар, организиран по решение на Св. Синод на БПЦ-БП, който е посветен на перспективите за развитие на поклоннически туризъм, както и на възможностите, които предоставя новата Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г.

Наред с това ще бъдат обсъждани проблеми и предизвикателства, свързани със завършването на досегашната Програма, в която местните поделения на БПЦ-БП взеха активно участие по единствената допустима за тях мярка 322 "Обновяване и развитие на населените места". Заедно с това ще бъдат представени и финансовите стимули, които предоставя Първи стълб на Програмата посредством т.нар. директни плащания.

В семинара ще вземат участие новата изпълнителна директорка на ДФ "Земеделие" г-жа Лозана Василева, директорката на Дирекция "Развитие на селските райони" в Министерството на земеделието и храните г-жа Светлана Александрова, заедно с много експерти от двете институции.

Най-сериозен се очаква да бъде интересът на местните поделения на БПЦ-БП към новостите в селската програма, които касаят ремонта на храмове и новите възможности, свързани с развитието на поклонническия туризъм. Заедно с това от съществена важност ще бъдат и обсъжданите теми по приключването на текущите проекти, тъй като над 3/4 от ремонтите все още не са стигнали до етапа на финалното плащане. В хода на участието на местните поделения на БПЦ по ПРСР 2007-2013 г. се откроиха и редица слабости и подводни камъни, които ще станат предмет на дискусията.

Една новост е акцентът, който Работната група към Св. Синод поставя на недооценените и неизползвани възможности по линия на т.нар. директни плащания на площ. По данни на МЗХ Българската православна църква притежава над 500 000 дка обработваема земя и над 1,2 млн. дка ливади и пасища. По най-скромни оценки тези земи могат да носят на институцията като цяло по 50 млн. лв. всяка година.

Епархийските представители се приемат от Рилската света обител, която им осгурява подслон и храна.

Текст: йеромонах Никанор
Снимка: Таня Вълчанова

 

 

« предишна новинаследваща новина »