ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ИЗЯВЛЕНИЕ НА ПЛОВДИВСКА СВЕТА МИТРОПОЛИЯ ПО ПОВОД ИНФОРМАЦИИ В МЕДИИТЕ ЗА СЪБИТИЯ В ХРАМА „СВЕТА БОГОРОДИЦА” – ГРАД ПАЗАРДЖИК

10 септември 2014 21:15, Пловдивска митрополия
Пловдивска св. митрополия

В отговор на повишения обществен интерес към събитията в храм „Св. Богородица” в град Пазарджик от последните дни, информираме обществеността:

Ние, православните християни, вярваме, че вярата в Бог и обръщането с искрена молитва към Него, Света Богородица и другите светци и Божии угодници е в състояние да предизвика въздействието на Светия Дух и чрез Него появата на благотворни, положителни явления, като мироточене на свети мощи (напр. на св. вмчк Димитрий Мироточиви, св. Нил Мироточиви) и на свещените изображения - икони. Това, което хората възприемат и обясняват с понятието „чудо” или „мироточива икона”, са трансцедентни процеси, непонятни за науката, но които се проявяват чрез обективни факти и са доказателство за съществуването на реалност, в която се реализира действието на Божията воля. Да, чудеса има. Мироточиви икони има. Искрената вяра в Бога е в състояние да предизвика чудеса. Случването на чудеса е факт, многократно проверен и доказан.

Същевременно с понятието „чудо” или „мироточене” не бива да се злоупотребява, за да не се предизвикват у вярващите изкушения и съблазни. Прибързаното определяне на дадени факти и явления като „миро потече от икона”, без те да са подложени на щателна проверка по установения църковно-каноничен ред, е в състояние вместо да укрепи, да разколебае вярата, и да нанесе щета на авторитета на Православната църква.

Поради това днес, на 10.09.2014 г., бе извършена прецизна проверка и анализ на „мироточенето” на иконата в храм „Св. Богородица”– гр. Пазарджик. Проверката бе извършена от комисия, ръководена лично от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай. След извършената проверка бе установено, че иконата на Спасителя Христос, намираща се на иконостаса на северния олтар в храма, НЕ мироточи и засъхналата по нея течност НЕ Е свето миро.

Снимка: Десислава Панайотова

 

 

« предишна новинаследваща новина »