ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

На 8 септември Роженският манастир "Рождество Богородично" чества своя храмов празник.

10 септември 2014 21:53, Неврокопска митрополия
Храмов празник на Роженския манастир

„Днес в тази древна св. обител отново ни събра един от най-радостните празници в църковния календар – раждането на света Богородица. То е начало на спасението и обновлението на човешкия род. Идването на св. Богородица в света е изгрев на велика надежда и изпълнение на дълговековните очаквания на цялото човечество. От Нея Бог прие плът. Тя стана Майка на Сина Божий и по този начин стана причина да се спасяват човеците. Сам Господ ни Я даде да бъде молитвеница и ходатайка за целия човешки род пред Неговия престол” - каза в словото си Неврокопският митрополит Серафим по повод храмовия празник на Роженския манастир „Рождество Богородично”.

За първи път от десетилетия насам в св. обител бе отслужено Всенощно бдение по светогорски устав, а на сутринта - божествена св. Литургия, лития с чудотворната икона на Божията Майка и водосвет. Богослужението бе възглавено от Неврокопски митрополит Серафим, с когото съслужиха: архимандрит Епифаний - игумен на Роженския манастир, йеромонах Герасим - от братството на Дивотинския манастир, помощник на гл. секретар на Св. Синод, иконом Кирил Дидов, прот. Георги Танев, архиерейски наместник на Санданска духовна околия, свещ. Василий от Солун и духовници от епархията.

На двата клироса взеха участие хор "Йеромонах Неофит Рилски" към Неврокопска св. митрополия и псалти от Гърция под ръководството на проф. Йоанис Папахронис.

Негово Високопреосвещенство благослови множеството християни, положили усилия да дойдат за празника в светата обител и призова: „Нека всеки ден да се обръщаме с молитвен зов и съкрушено сърце към света Богородица. Нека винаги да имаме пред очи Нейния свят образ и Нейния свят живот и, подражавайки, му да се удостоим с великата радост да бъдем там, където е Тя - в Царството Божие. Да съзерцаваме Божията слава и да се радваме на онези неизказани и недостижими за човешкия ум блага, приготвени от Бога за всички, които го обичат”.

 

 

Снимки

Храмов празник на Роженския манастирХрамов празник на Роженския манастирХрамов празник на Роженския манастирХрамов празник на Роженския манастирХрамов празник на Роженския манастирХрамов празник на Роженския манастир
« предишна новинаследваща новина »