ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Откриване на XVI издание на Седмицата на православната книга във Варна

11 септември 2014 10:44, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Откриване на XVI издание на Седмицата на православната книга

На 8 септември 2014 г. православни богослови, духовници, учители, общественици, жители и гости от страната и чужбина изпълниха в късния следобед пленарната зала на Община Варна, за да присъстват на шестнадесетото издание на Седмицата на православната книга.

Гости на тържественото откриване бяха заместник-кметът на Варна г-н Пейчо Пейчев, представители от страната и чужбина, жители на град Варна и областта.

Протойерей Василий Шаган предостави думата на Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан да открие Седмицата на православната книга. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, като подчерта, че ХVІ издание на Седмицата е посветено на 1150 години християнска България и на приснопаметния Български патриарх Максим, отправи приветствие и наставление към участниците в шестнадесетото издание на форума - за успешна работа и пълноценно общуване в кротост и братолюбие.

Приветствие от името на варненския кмет Иван Портних поднесе заместник-кметът на Варна г-н Пейчо Пейчев. Той заяви, че с помощта на православната духовност България може и трябва да върви напред.

Представени бяха новите книги на издателството на Международния обществен фонд „Единство на православните народи” от президента на фонда проф. Валерий Алексеев и Елена Каминска, директор на издателство „Към единство”. Представени бяха и книги на Синодално издателство на БПЦ от Анула Христова, главен редактор „Книгоиздаване” - „Изповед и покаяние – Светоотеческото учение за изповедта и покаянието в трудовете на схиархимандрит Йоан (Маслов)”,„Най-безценният бисер” (книга с илюстрации за деца), „Огненият жертвеник на вярата българска”.

Последва беседа на тема „Златният век на равноапостолния св. княз Борис-Михаил – покръстването и християнизацията на България“, която бе изнесена от Георги Тодоров.

Седмицата на православната книга се организира съвместно с Община Варна, Международния фонд „Единство на православните народи”, Балканския православен младежки съюз и за първи път с помощта и заедно с Балканското атонско сдружение.

 

 

Снимки

Откриване на XVI издание на Седмицата на православната книгаОткриване на XVI издание на Седмицата на православната книга
« предишна новинаследваща новина »