ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Откриване на XVI издание на Седмицата на православната книга във Варна

11 септември 2014 10:44, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Откриване на XVI издание на Седмицата на православната книга

На 8 септември 2014 г. православни богослови, духовници, учители, общественици, жители и гости от страната и чужбина изпълниха в късния следобед пленарната зала на Община Варна, за да присъстват на шестнадесетото издание на Седмицата на православната книга.

Гости на тържественото откриване бяха заместник-кметът на Варна г-н Пейчо Пейчев, представители от страната и чужбина, жители на град Варна и областта.

Протойерей Василий Шаган предостави думата на Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан да открие Седмицата на православната книга. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, като подчерта, че ХVІ издание на Седмицата е посветено на 1150 години християнска България и на приснопаметния Български патриарх Максим, отправи приветствие и наставление към участниците в шестнадесетото издание на форума - за успешна работа и пълноценно общуване в кротост и братолюбие.

Приветствие от името на варненския кмет Иван Портних поднесе заместник-кметът на Варна г-н Пейчо Пейчев. Той заяви, че с помощта на православната духовност България може и трябва да върви напред.

Представени бяха новите книги на издателството на Международния обществен фонд „Единство на православните народи” от президента на фонда проф. Валерий Алексеев и Елена Каминска, директор на издателство „Към единство”. Представени бяха и книги на Синодално издателство на БПЦ от Анула Христова, главен редактор „Книгоиздаване” - „Изповед и покаяние – Светоотеческото учение за изповедта и покаянието в трудовете на схиархимандрит Йоан (Маслов)”,„Най-безценният бисер” (книга с илюстрации за деца), „Огненият жертвеник на вярата българска”.

Последва беседа на тема „Златният век на равноапостолния св. княз Борис-Михаил – покръстването и християнизацията на България“, която бе изнесена от Георги Тодоров.

Седмицата на православната книга се организира съвместно с Община Варна, Международния фонд „Единство на православните народи”, Балканския православен младежки съюз и за първи път с помощта и заедно с Балканското атонско сдружение.

 

 

Снимки

Откриване на XVI издание на Седмицата на православната книгаОткриване на XVI издание на Седмицата на православната книга
« предишна новинаследваща новина »