ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ХVІ Седмица на православната книга - ден трети

11 септември 2014 13:25, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Седмица на православната книга - ден трети

На 10 септември 2014 г. в аулата на Икономическия университет на гр. Варна се проведе Международен богословски семинар „Евхаристията – център на църковния живот”.

Участие взеха Нишки епископ д-р Йован (Пурич), епископ Покровски и Николаевски Пахомий, архим. Хризостом Майдонис - протосингел на Св. Митрополия на Арнея, Йерисос и Света Гора – Гръцка православна църква, архим. Емилиянос Казандзидис - игумен на манастира „Св. Пантелеймон” в Агия Ларисис, йером. Григорий Светогорец от келията „Св. Йоан Богослов” на манастира "Кутлумуш" - Света Гора (участието му не бе с лично присъствие, а с доклад), представителите на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ - прот. ас. Добромир Димитров и доц. д-р Мариян Стоядинов, йерей Ивица Тодоров от храм „Св. Георги Победоносец“, гр. Скопие – МПЦ - Охридска архиепископия, както и доц. д-р Светослав Риболов от Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски”.

Третата вечер на Седмицата на православната книга започна с представяне дейността на „Светигора” – информационно-издателска организация на Черногорско-Приморската епархия: издателство, радио и телевизия „Светигора” - представени от прот. Радомир Никчевич, директор на издателството.

Представителите на Руската православна църква Татяна Тарасова и Людмила Колодяжная презентираха детска православна литература - издание на Издателския отдел на Московската патрирашия, а йерей Aндрей Мекрюков - учебника за неделните училища „Основи на християнската нравственост”.

Сесията приключи с беседите „Сиянието на светостта” на йеромонах Висарион (Зографски) от манастира „Св. Георги - Зограф“, Св. Гора, Атон, „Историята между времето и вечността” на йеродякон Атанасий, и представянето на филма на Борислав Павлов и Силвия Стоянова „Наричаме я кипърска“.

В беседата си йером. Висарион отбеляза важността да опазим светата православна вяра неопетнена, неповредена и чиста, и да не смятаме, че "неутралната" или иноверната доброта могат да я заместят, защото когато Господ Иисус Христос говори за Второто Си пришествие, казва: "Ще намеря ли вяра, кога дойда на земята?"

Йеродякон Атанасий - библиотекар на Зографската св. обител в Атон - подчерта, че принадлежността ни към Православната църква трябва да е по-определяща за нас от етническата и националната ни принадлежност, защото това именно означава да сме Христови. В този дух той посочи, че християнската програма за въздигането на България, заложена от св. Паисий Хилендарски в "История славянобългарска", не трябва да се разглежда като националистически манифест, а като напомняне на българина кое в неговата история и култура е най-ценното - православното християнство!

Аудиторията бе благословена от игумена на Зографския манастир в Атон - Негово Високопреподобие схиархимандрит Амвросий, който напомни на всички ни, че истинското покаяние означава "пълна ликвидация", скъсване с греха, промяна на живота, а не обикновено съжаление за сторено зло.

Голяма бе благодарността на присъстващите за това, че могат да общуват с атонските ни монаси и да се докоснат до твърдата им и градивна вяра в Христа.

Текст: Мария Стойкова, Десислава Панайотова

 

 

Снимки

Седмица на православната книга - ден третиСедмица на православната книга - ден третиСедмица на православната книга - ден трети
« предишна новинаследваща новина »