ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Въздвижение на Честния Кръст Господен в столичната митрополитска катедрала "Св. Неделя"

14 септември 2014 15:42, Софийска митрополия
Негово Светейшество патриарх Неофит

„Кресту Твоему покланяемся, Владико, и святое воскресение Твое славим”- пее днес Църквата, на 14 септември, когато отбелязваме Въздвижението на Честния Кръст Господен, намерен от светите царица Елена и цар Константин в Йерусалим през 326 г.

На Кръстовден стотици вярващи се стекоха в софийската митрополитска катедрала „Св. Неделя”, за да се поклонят на Кръста Господен, който тържествено бе изнесен от св. олтар на празничното бдение в навечерието на празника.

Празничната св. Литургия бе отслужена от Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с храмовото духовенство – ставр. свещеноик. Мина Минчев - председател на храма, ставр. ик. Антон Вълчанов, ставр. ик. Христоско Казакин, протойерей Николай Цурев, митрополитския протодякон Иван Петков и новоръкоположения дякон Симеон.

В началото на Литургията на Честния и Животворящ Господен Кръст се поклони Негово Светейшество Софийският митрополит и патриарх Български Неофит, който взе молитвено участие в богослужбата.

По време на свещеническото причащение слово за празника произнесе ставр. ик. Мина Минчев. В своето слово той припомни историята на намирането на Честния Кръст Господен и за духовна утеха на богомолците разказа за чудотворната сила на Животворящия Кръст.

В този ден множество деца със своите родители пристъпиха за причастие със светите Христови Тайни. Според църковния устав на този празник християните трябва да спазват строг пост, но поради съвпадението му с неделния ден на трапезата се разрешава елей.

В края на Литургията епископ Григорий благослови вярващите, като каза: „Въоръжени с Кръста Господен, да вървим по пътя, който води към Царството Божие”.

С гръмко многолетствие завърши тържествената богослужба. Потокът от вярващи в храма не секна през целия ден, като миряните пристъпваха с цвете и дар към Господния Кръст, за да почерпят от него за сетен път упование и надежда.

 

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

 Негово Светейшество патриарх НеофитНегово Светейшество патриарх НеофитНегово Светейшество патриарх Неофит Негово Светейшество патриарх Неофит Кръстовден в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Кръстовден в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Кръстовден в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Кръстовден в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Кръстовден в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Кръстовден в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Кръстовден в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Кръстовден в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Кръстовден в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Кръстовден в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Кръстовден в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Кръстовден в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Кръстовден в митрополитската катедрала " Св. Неделя"Кръстовден в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Кръстовден в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Кръстовден в митрополитската катедрала "Св. Неделя"
« предишна новинаследваща новина »