ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

На Кръстовден в Софийската духовна семинария бе открита новата учебна година

14 септември 2014 18:48, Весела Игнатова
Паметна снимка

На 14 септември - Кръстовден - в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ тържествено бе открита новата учебна 2014/2015 година. По решение на Св. Синод на БПЦ и с благословението на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит празничната св. Литургия бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. В съслужение с него взеха участие Главиницки епископ Йоан, ефимериите на семинарията свещ. Божидар Маринов и свещ. Константин Цанков, дякон Васил Танев и други отци гости.

Семинарският храм бе изпълнен със семинаристи, родители, преподаватели, възпитатели и служители в средното духовно училище, сред които бе проф. д-р Божидар Андонов, зам.-декан на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

По традиция на певницата в този първи ден на новата учебна година застанаха учениците от последния – пети курс на семинарията. Те молитвено огласиха тържественото богослужение под прякото ръководство на преподавателите г-н Любомир Игнатов и г-н Тодор Костов.

По време на свещеническото причащение проповед за празника произнесе възпитаникът на Софийската духовна семинария и вече петокурсник Войден Божков.

В края на св. Литургия Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний поздрави г-н Димитър Костадинов, и.д. ректор на Софийската духовна семинария, като се обърна и към новопостъпилите ученици и курсисти. Епископ Антоний им пожела да взимат най-доброто от този духовен разсадник, да скъпят времето си и да се учат правилно да преподават Христовата вяра чрез Честния и Животворящ Кръст.

След края на св. Литургия духовенството, семинаристите и гостите в лития се отправиха към фиалата на семинарията, където бе отслужен и тържествен водосвет.

Митрополит Антоний откри изложба посветена на софийските будители. Изложбата е във фоайето на Семинарията и е подготвена от отдел „Краезнание“ към Столичната библиотека по случай 135 г. от обяваването на София за столица на България.

През новата учебна година в духовната ни школа ще започнат обучението си 23-ма ученици в 1 курс на петгодишния курс на обучение, както и 23-ма курсисти в двугодишния паралелен курс. През първите учебни дни се очаква да пристигнат още четирима ученици за редовно петгодишно обучение от съседни православни страни.

Текст: Слави Спасов, Весела Игнатова
Снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Водосвет Водосвет ВодосветВодосветМитрополит Антоний разглежда изложбатаИзложбатаМитрополит Антоний с учителската колегияНа прием в ректората
« предишна новинаследваща новина »