ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

АРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ ЗА КРЪСТОВДЕН

14 септември 2014 22:39, Неврокопска митрополия
АРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ ЗА КРЪСТОВДЕН

С литийно шествие от сградата на Неврокопска св. митрополия до катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий” започна празничното богослужение за Кръстовден в гр. Гоце Делчев (Неврокоп). Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, носейки Светия Кръст, осветен на Голгота, заедно с председателите на трите църкви в града и много миряни извърши литийно шествие до катедралния храм, където бе отслужена празнична вечерня и петохлебие. В края на богослужението митрополит Серафим поздрави всички с настъпилия Господски празник и призова: „Стоейки пред Кръста Христов, да не забравяме словата на Спасителя: „Който иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и да Ме последва”. Тези думи на Господ Иисус Христос трябва да бъдат в основата на всички наши мисли, действия и желания. Нека да не забравяме, че на всеки който е повярвал в Христа, предстои да измине пътя, който Господ начерта – пътя на отричането от себе си и носенето на своя кръст. Ако ние с благодарност и с вяра в Иисус Христос носим своя кръст, това ще ни бъде за спасение и за наследяване на вечен живот”.

На 14.09. (Въздвижение на Честния Кръст) Негово Високопреосвещенство митрополит Серафим в съслужение с прот. Стефан Александров - председател на катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий”, и свещ. Димитър Попстоев, изнесе за поклонение Господния Кръст и отслужи божествена св. Литургия. Митрополит Серафим благослови богомолния народ и в словото си припомни думите на свети апостол Павел от Първото послание до коринтяните: „Защото словото за кръста е безумство за ония, които гинат, а за нас, които се спасяваме, е сила Божия” (1 Кор. 1:18).

Божията мъдрост е съчетана с безкрайната Божия любов към нас, човеците. Тази Негова любов се прояви във всичко, което Той извърши, но най-вече тя бе явена в единствената и най-свята жертва – Неговите кръстни страдания.

Виждайки Неговата жертва на Кръста си спомняме и Неговите слова, че, ако обичаме Бога, трябва да обикнем и ближния като себе си. Божията любов, проявена на кръста, ни води към това. И ние като подражаваме на Христа, трябва да проявяваме своята любов към ближния, та по този начин да отговорим на проявената към нас Божия любов.

Като имаме предвид всичко това, ще можем да възприемем и Честния Кръст Христов наистина като слава Божия, като украшение на Църквата, като най-свят символ на нашата вяра и като непобедимо оръжие срещу всички видими и невидими врагове.

Нека Кръстът Христов да украсява и нашите домове, и нашите храмове, и всеки един от нас, но нека да бъде и украшение на нашите души. Да го изобразяваме вътре в себе си, в сърцата си и винаги, когато ни се стори тежко и непосилно, да носим кръста си, да се взрем в Христа, разпънат на Кръста, и с вяра и упование да черпим от Него сили, за да изпълним Неговите слова: „Който иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и да Ме последва”.

 

Честният Кръст Христов* ще остане за поклонение в храма до Отдание на празника Въздвижение на Честния Кръст (21.09.2014 г.).

 

+++

 

* Честният Кръст Господен е осветен на Голгота и е донесен от Йерусалим от Неврокопски митрополит Натанаил.

 

 

Снимки

АРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ ЗА КРЪСТОВДЕНАРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ ЗА КРЪСТОВДЕНАРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ ЗА КРЪСТОВДЕНАРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ ЗА КРЪСТОВДЕНАРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ ЗА КРЪСТОВДЕНАРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ ЗА КРЪСТОВДЕНАРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ ЗА КРЪСТОВДЕНАРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ ЗА КРЪСТОВДЕНАРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ ЗА КРЪСТОВДЕНАРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ ЗА КРЪСТОВДЕНАРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ ЗА КРЪСТОВДЕНАРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ ЗА КРЪСТОВДЕНАРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ ЗА КРЪСТОВДЕНАРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ ЗА КРЪСТОВДЕНАРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ ЗА КРЪСТОВДЕНАРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ ЗА КРЪСТОВДЕНАРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ ЗА КРЪСТОВДЕНАРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ ЗА КРЪСТОВДЕНАРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ ЗА КРЪСТОВДЕНАРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ ЗА КРЪСТОВДЕНАРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ ЗА КРЪСТОВДЕНАРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ ЗА КРЪСТОВДЕНАРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ ЗА КРЪСТОВДЕНАРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ ЗА КРЪСТОВДЕН
« предишна новинаследваща новина »