ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Въздвижение на Кръстова гора

16 септември 2014 12:43, Пловдивска митрополия
Кръстова гора

В навечерието на празника Кръстовден, в късния следобед на 13 септември, под празничните звуци на манастирските камбани бе посрещнат епархийският архиерей Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай. Той бе очакван от хилядите богомолци, дошли от Пловдивска епархия и от всички краища на родината ни, за да се поклонят на частицата от Светия и Животворящ Кръст Господен, съхраняван тук - в манастира „Света Троица”, в местността Кръстова гора.

С литийно шествие епархийският архиерей се отправи към манастирския храм, за да се поклони на частицата от Св. Кръст и благопожела на всички честни поклонници благодатното осенение на Светия Животворящ Кръст Господен да пребъде над тях за здраве и душевно спасение.

Едно от най-почитаните места у нас, свързани с празника Въздвижение на Светия Кръст Господен, е манастирът „Света Троица” - Кръстова гора в Родопите. Там според преданието е имало древен манастир, в който се е съхранявала частица от Кръста Господен. По време на османското нашествие манастирът е разрушен, а частицата е скрита някъде на това място. През 30-те години на XX век в местността Кръстова гора е издигнат метален кръст от цар Борис III и подполковник Величков в знак на благодарност за това, че младата княгиня Евдокия била излекувана, след като пренощувала на Кръстова гора. Този кръст и досега се почита от вярващите.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай празничната вечерня с петохлебие бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Видинския митрополит. В богослужението взеха молитвено съучастие и домакинът Пловдивски митрополит Николай и Знеполският епископ Арсений – викарий на Пловдивския митрополит. В края на боголужението от св. олтар бе изнесена частицата от Светия Кръст. Епископ Поликарп произнесе слово за празника.

В полунощ започна празничната утреня, в края на която Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай извърши чина на въздвижението на Светия Кръст, както в древност св. Макарий, патриарх Йерусалимски, въздигна Кръста на Спасителя и осени всички краища на света в четирите посоки. Множеството народ заедно с певците от митрополитския хор „Св. апостол Ерм” пееха „Господи помилуй”.

Съборната архиерейска света Литургия бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай в съслужение с Техни Преосвещенства Белоградчишки епископ Поликарп и Знеполски епископ Арсений, архимандрит Висарион - игумен на манастира „Св. Троица” - Кръстова гора, ставр. свещеноик. Добромир Костов – протосингел на Пловдивска митрополия и ректор на ПДА и ПДС „Св. св. Кирил и Методий”, свещеноик. Виктор Христев – епархийски духовен надзорник на Пловдивска епархия, и свещеници от епархията и страната.

След възгласа „Благословено е Царството...” на светата божествена Литургия се почувства особено благодатният полъх на нощта, в която като че ли всичко беше притаило дъх - миг, в който цялата природа утихна. Празничните песнопения изпълни митрополитският хор „Св. апостол Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

По време на тържественото богослужение хилядите свещи, които вярващите бяха запалили, осветяваха околността. Около 20 000 богомолци участваха с внимание и благоговение в светата богослужба. С едни уста и едно сърце всички заедно изповядаха „Символа на вярата” и казаха Господнята молитва „Отче наш”.

Духовното тържество завърши с многолетствие, прогласено от митрополитския протодякон Илиян Александров и митрополитския дякон Младен Добрев.

~~~

Подробен фоторепортаж можете да видите в:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/789-13092014g-vazdvizhenie-na-sv-krast-gospoden-krastovden--arhiereiska-praznichna-vechernya--manastir-q-sv-troitza-q-krastova-gora-.html

и

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/790-14092014g-vazdvizhenie-na-sv-krast-gospoden-krastovden--arhiereiska-sv-liturgiya--manastir-q-sv-troitza-q-krastova-gora-.html

Снимки: Неделян Нешев

 

 

Снимки

Пловдивски митрополит НиколайБелоградчишки епископ ПоликарпЗнеполски епископ Арсений
« предишна новинаследваща новина »