ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Въздвижение на Кръстова гора

16 септември 2014 12:43, Пловдивска митрополия
Кръстова гора

В навечерието на празника Кръстовден, в късния следобед на 13 септември, под празничните звуци на манастирските камбани бе посрещнат епархийският архиерей Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай. Той бе очакван от хилядите богомолци, дошли от Пловдивска епархия и от всички краища на родината ни, за да се поклонят на частицата от Светия и Животворящ Кръст Господен, съхраняван тук - в манастира „Света Троица”, в местността Кръстова гора.

С литийно шествие епархийският архиерей се отправи към манастирския храм, за да се поклони на частицата от Св. Кръст и благопожела на всички честни поклонници благодатното осенение на Светия Животворящ Кръст Господен да пребъде над тях за здраве и душевно спасение.

Едно от най-почитаните места у нас, свързани с празника Въздвижение на Светия Кръст Господен, е манастирът „Света Троица” - Кръстова гора в Родопите. Там според преданието е имало древен манастир, в който се е съхранявала частица от Кръста Господен. По време на османското нашествие манастирът е разрушен, а частицата е скрита някъде на това място. През 30-те години на XX век в местността Кръстова гора е издигнат метален кръст от цар Борис III и подполковник Величков в знак на благодарност за това, че младата княгиня Евдокия била излекувана, след като пренощувала на Кръстова гора. Този кръст и досега се почита от вярващите.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай празничната вечерня с петохлебие бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Видинския митрополит. В богослужението взеха молитвено съучастие и домакинът Пловдивски митрополит Николай и Знеполският епископ Арсений – викарий на Пловдивския митрополит. В края на боголужението от св. олтар бе изнесена частицата от Светия Кръст. Епископ Поликарп произнесе слово за празника.

В полунощ започна празничната утреня, в края на която Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай извърши чина на въздвижението на Светия Кръст, както в древност св. Макарий, патриарх Йерусалимски, въздигна Кръста на Спасителя и осени всички краища на света в четирите посоки. Множеството народ заедно с певците от митрополитския хор „Св. апостол Ерм” пееха „Господи помилуй”.

Съборната архиерейска света Литургия бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай в съслужение с Техни Преосвещенства Белоградчишки епископ Поликарп и Знеполски епископ Арсений, архимандрит Висарион - игумен на манастира „Св. Троица” - Кръстова гора, ставр. свещеноик. Добромир Костов – протосингел на Пловдивска митрополия и ректор на ПДА и ПДС „Св. св. Кирил и Методий”, свещеноик. Виктор Христев – епархийски духовен надзорник на Пловдивска епархия, и свещеници от епархията и страната.

След възгласа „Благословено е Царството...” на светата божествена Литургия се почувства особено благодатният полъх на нощта, в която като че ли всичко беше притаило дъх - миг, в който цялата природа утихна. Празничните песнопения изпълни митрополитският хор „Св. апостол Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

По време на тържественото богослужение хилядите свещи, които вярващите бяха запалили, осветяваха околността. Около 20 000 богомолци участваха с внимание и благоговение в светата богослужба. С едни уста и едно сърце всички заедно изповядаха „Символа на вярата” и казаха Господнята молитва „Отче наш”.

Духовното тържество завърши с многолетствие, прогласено от митрополитския протодякон Илиян Александров и митрополитския дякон Младен Добрев.

~~~

Подробен фоторепортаж можете да видите в:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/789-13092014g-vazdvizhenie-na-sv-krast-gospoden-krastovden--arhiereiska-praznichna-vechernya--manastir-q-sv-troitza-q-krastova-gora-.html

и

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/790-14092014g-vazdvizhenie-na-sv-krast-gospoden-krastovden--arhiereiska-sv-liturgiya--manastir-q-sv-troitza-q-krastova-gora-.html

Снимки: Неделян Нешев

 

 

Снимки

Пловдивски митрополит НиколайБелоградчишки епископ ПоликарпЗнеполски епископ Арсений
« предишна новинаследваща новина »