ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Сектата на Шри Чинмой осъществява "пробег на мира" през българските училища в големите ни градове

16 септември 2014 14:43, д-р Десислава Панайотова
Активистите на Шри Чинмой в Плевен

За пореден път България, общински ръководства, кметове и известни личности, български училища, директори, учители и ученици станаха обект на сектантска пропаганда и дори нещо повече - превърнаха се в нейни активни лица и участници. Тъжно е, че това се случва точно на 15 септември и в следващите дни, когато нашите училища откриват новата учебна година, в която всички образователни институции заявяват ангажимента си към духовното и културно въздигане на подрастващите поколения.

Какво се случва?

Под маската на спортна щафета за мир неоиндуистката секта на индийския гуру Шри Чинмой (1931-2007), почитан от последователите си като божество, осъществява "пийсрън" - "пробег на мира" със запалена факла през страната ни като ангажира в инициативата си нищо неподозиращите кметове на по-големите ни градове, директори на училища, учители по физкултура, техни колеги и най-вече ученици. По време на гостуванията на сектантския тим в съответния град или училище, чуждестранните активисти и техните преводачи, облечени в традиционния за сектата бял цвят, показват плакат с образа на Шри Чинмой, раздават рекламни лепенки на своя сайт, карат възрастните и децата да държат "огъня на мира" и ги питат: "Усетихте ли огъня във вас?" Самопоканилите се "гости" отправят миротворчески послания, пеят песни на английски език и активно се снимат с незапознатите домакини, а направените снимки на следващ етап използват като ефектна и мащабна самореклама.

Вчера, 15 септември, сектанският пробег минава през Плевен и София. В столицата посещава 133 СОУ "А. С. Пушкин" и други централни училища, а днес - 6 ОУ "Граф Игнатиев" и др.

В Центъра за религиозни изследвания и консултации "Св. св. Кирил и Методий" към столичния храм "Св. св. Кирил и Методий" постоянно постъпват нови сигнали на ученици и родители, които задават въпроси за организаторите на пробега, както и за това дали те имат официално разрешение за подобна мащабна акция от страна на Министерството на образованието чрез регионалните му инспекторати. ЦРИК информира вече РИО-София град с молба да бъдат взети мерки срещу тази нерегламентирана пропаганда, която се случва без знанието и без съгласието на родителите на децата.

Нужно е всички родители и особено отговорните за образованието на децата и учениците в България да се информират адекватно за тази и всяка подобна пропагандна сектантска инициатива, която под формата на спортни или други събития се опитва да привлича към култа нови последователи. Учението и практиките на общността на Шри Чинмой са езически (по-точно неоиндуистки) и окултни по своя характер, включват медитация върху портрета на гуруто Шри Чинмой, произнасяне на мантри и принасяне на дарове в чест на индуистки божества. От нея има много оплаквания по целия свят. Тази организация е поставена в списъци с религиозни общности, които притежават характеристиките на тоталитарните секти.

---

Още за Шри Чинмой можете да прочетете в:

http://www.symvol.org/rm/kultowe/iztochni/shrichinmoi

 

 

Снимки

Индийският гуру Шри Чинмой "Деца, усещате ли огъня в себе си?"
« предишна новинаследваща новина »