ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Излезе от печат докторската дисертация на Румънския патриарх Даниил

27 ноември 2009 11:20,
"Богословие и духовност" докторска дисертация на патриарх Даниил

Съвсем наскоро излезе от печат докторската дисертация „Богословие и духовност” на Негово Блаженство Румънския патриарх Даниил. Книгата е издадена от издателство „Базилика” на Румънската патриаршия и съдържа 320 стр.

В предговора на дисертацията авторът казва: Настоящият труд, „Богословие и духовност”, беше подготвен под ръководството на отец проф. Думитру Стънилоае и защитен като докторска дисертация по богословие в Православния богословски институт в Букурещ на 30 октомври 1980 г. Трудът е преустроен и съкратен вариант на докторската ми дисертация, защитена на 19 юни 1979 г. в Протестантския богословски факултет към Страсбургския университет по хуманитарни науки, Франция.

Въпреки че е написана, когато бях на 28 години, в периода юли 1979 - септември 1980, с младежко въодушевление и страст, творбата „Богословие и духовност” съдържа богатство от богословски и исторически информации, бидейки актуална най-вече по отношение на нейната тематика и мотивация. Разбира се, междувременно много от духовните и социални проблеми на Запада започнаха да стават проблеми и на Църквите в Централна и Източна Европа. Духовното състояние на днешния свят, дълбоко белязано от агресивен секуларизъм, изисква от нашето академично и пастирско богословие да използва свободата на изследване и изразяване, придобита след падането на комунизма, за да се засили пастирската, културна и социална мисия на Църквата.

В този контекст повторното потвърждаване на връзката между богословие и духовност, между вяра и християнски живот се налага с предимство на съзнанието и мисионерската дейност на Църквата.

Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Негово Блаженство румънски патриарх Даниил

Аудио

Излезе от печат докторската дисертация на Румънския патриарх Даниил

« предишна новинаследваща новина »