ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска св. Литургия за празника на София и офикия на главния секретар на Св. Синод

17 септември 2014 23:29, Софийска митрополия
Негово Светейшество патриарх Неофит възвежда в архимандритско достойнство йеромонах  Герасим

На 17 септември - деня, когато Църквата чества св. София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов - столицата тържествено отпразнува своя празник.

Празничният ден започна с тържествена св. Литургия, отслужена в старинния столичен храм „Света София”.

Храмът, който е една от най-старите базилики у нас и по света и е сред най-големите забележителности на София (заради архeологическите открития, които съдържат 18 века история, събрани на едно място), през последните години стана и предпочитано място за молитва. За това допринасят не само пастирските усилия на храмовото духовенство, но и обновеният вътрешен интериор и завършилите археологически разкопки под основното ниво на църквата.

От рано сутринта храмът бе изпълнен с богомолен народ, който очакваше идването на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Негово Светейшество пристигна придружен от митрополити, членове на Светия Синод, и бе посрещнат от голямо множество столично духовенство во главе със софийския викарен епископ Браницки Григорий. Негово Светейшество влезе тържествено в древния столичен храм, благослови стотиците вярващи и даде начало на празничната богослужба.

Светата Литургия бе възглавена от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий и заедно с него съслужиха архимандрит Теоктист - представител на БПЦ в Москва, архимандрит Алексий - ефимерий на Драгалевския манастир и член на Софийския епархийски съвет, архимандрит Теофан, йеромонах Герасим - (тогава все още) помощник-гл. секретар на Св. Синод, йеромонах Пахомий - игумен на Дивотинския манастир, ставр. ик. Ангел Ангелов - софийски протосингел и предстоятел на храма, ставр. ик. Мина Минчев - председател на митрополитската катедрала ”Св. Неделя” и член на Софийския епархийски съвет, десетки предстоятели на столични храмове и софийски свещенослужители и трима дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков.

Сред служащите духовници бяха и представителите на поместните православни църкви у нас: архимандрит Филип - представител на Руската патриаршия в София, и ставр. ик. Нелуц Опря - представител на Румънската патриаршия.

Негово Светейшество и членовете на Светия Синод взеха молитвено участие в св. Литургия.

Стотици софиянци бяха изпълнили древния храм, сред които представители на Столична община и районни кметове, деканът на Богословския факултет към СУ доц. д-р Александър Омарчевски и зам.-деканът проф. д-р Божидар Андонов, представители на държавни и обществени сдружения и възпитаниците на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”, водени от техните преподаватели и възпитатели. Ученици от различни столични училища непрестанно прииждаха, за да почетат Божиите угодници Вяра, Надежда и Любов и тяхната майка София, палеха свещичка, помазваха с елей и се благославяха от празничната икона.

По време на свещеническото причащение вдъхновена празнична проповед произнесе протойерей Йоан Карамихалев от храмовото духовенство.

В края на литургията Негово Светейшество представи на църковното изпълнение йеромонах Герасим и като възложи върху него ръце, го възведе в архимандритско достойнство.

Патриарх Неофит поздрави с офикията новия архимандрит и обяви решението на Св. Синод на БПЦ от 16 септември - отец Герасим да поеме поста на главен секретар на Св. Синод.

Негово Светейшество сърдечно поздрави новия архимандрит Герасим и с новото му служение и му пожела да бъде полезен за св. Църква и нейното върховно управление.

„С божествена премъдрост, с крепка вяра и непосрамваща надежда, с братска любов, с любов към дълг и преданост да носи новото си църковно служение да му пожелаем и да бъде много силен духом и мъдър в отстояване на справедливите стремежи!”- му благопожела още Негово Светейшество и го благослови: „На добър час! И Бог да бъде всякога с Вас и щедър в Своите милости!”

С гръмко многолетие, подето от цялата църква, завърши празничната литургия в старинния столичен храм, след което църковното изпълнение се отправи към площада на Незнайния войн.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Празник на град София Празник на град СофияПразник на град СофияНегово Светейшество патриарх НеофитПосрещане на патриархаПосрещане на Негово Светейшество Посрещане на Негово Светейшество Посрещане на Негово Светейшество Посрещане на Негово Светейшество Посрещане на Негово Светейшество Посрещане на Негово Светейшество Посрещане на Негово СветейшествоАрхиереитеДуховенствотоДуховенствотоНа певницата Празничната иконаПразнична литургия за Деня на София Празнична литургия за Деня на СофияПразнична литургия за Деня на СофияПразнична литургия за Деня на СофияСофийските семинаристиПразнична литургия за Деня на СофияПразнична литургия за Деня на СофияПразнична литургия за Деня на СофияПразнична литургия за Деня на СофияПразнична литургия за Деня на СофияПразнична литургия за Деня на СофияСофийските семинаристиПразнична литургия за Деня на СофияПразнична литургия за Деня на СофияПразнична литургия за Деня на СофияПразнична литургия за Деня на СофияПразнична литургия за Деня на СофияБраницки еп. ГригорийПразнична литургия за Деня на СофияПразнична литургия за Деня на СофияПразнична литургия за Деня на СофияПразнична литургия за Деня на СофияПротоиерей Йоан КарамихалевПразнична литургия за Деня на СофияПразнична литургия за Деня на СофияЙеромонах Герасим и архимандрит АлексийПразнична литургия за Деня на СофияНегово Светейшество патриарх НеофитАрхимандритска офикияНегово Светейшество патриарх Неофит Архимандритска офикияАрхимандритска офикияАрхимандритска офикияАрхимандритска офикияАрхимандритска офикияАрхимандритска офикияАрхимандритска офикияАрхимандритска офикияАрхимандрит Герасим благодари за гласуваното довериеПразнична литургия за Деня на СофияПразнична литургия за Деня на СофияПразнична литургия за Деня на СофияАрхимандрит ГерасимПразнична литургия за Деня на СофияАрхимандрит Герасим раздава нафора
« предишна новинаследваща новина »