ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Българският патриарх Неофит благослови софиянци за празника на града

18 септември 2014 10:09, Софийска митрополия
Празничен водосвет за Деня на София

На 17 септември, когато почитаме паметта на светите мъченици София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов, отбелязваме Деня на град София.

Градът е обявен за столица на 3 април 1879 г. по предложение на проф. Марин Дринов. През вековете градът се е наричал Сердика, Сердерикон, Средец и Триадица, а през 14 в. е наречен София - от името на катедралната (тогава) църква „Света София“.

След като бе отслужена архиерейска св. Литургия в древния храм, софийското духовенство и членовете на Светия Синод, водени от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, се отправиха в литийно шествие към площад „Незнайния войн”, където по традиция в този ден се извършва водосвет и се издига знамето на град София, с герба на града и изписания на него емблематичен надпис: „Расте, но не старее”.

На площада вече ги очакваха строени представителни части на Българската армия, дипломатически представители, кметът Йорданка Фандъкова, председателят на Общинския съвет и кметски служители, и други официални лица.

Към тях се присъединиха президентът на Република България Росен Плевнелиев и служебният премиер Георги Близнашки.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев прие строя на почетния караул, съставен от представителни части на сухоземните войски, след което бе отслужен водосвет, предстояван от Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит.

В края на последованието той се обърна към присъстващите с празнично слово, в което им преподаде призива на Негово Светейшество - да пазим нашия столичен град, окриляни от Божията Премъдрост, и с вярата, надеждата и любовта си да бъдем достойни нейни чада.

С тържествена церемония бе издигнато знамето на София под звуците на националния химн, след което държавните лица получиха първосветителско благословение и благопожелания лично от Българския патриарх Неофит.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Литийно шествиеЗнамето на СофияВисшият клир на Българската църкваКметът на София се благославя от Българския патриарх Кметът на София се благославя от архиереите на БПЦКметът на София се благославя от софийския викарийПриемане на почетния караулПрезидентът се благославя от Българския патриарх Празничен водосветПразничен водосвет за Деня на СофияПразничен водосвет за Деня на СофияПразничен водосвет за Деня на СофияПразничен водосвет за Деня на СофияПразничен водосвет за Деня на СофияИздигане на знаметоИздигане на знаметоПразник на град София
« предишна новинаследваща новина »