ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празник на светите мъченици София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов в Пловдив

18 септември 2014 10:23, Пловдивска митрополия
Знеполски епископ Арсений

„Агнета словесни, чрез мъчения достигнахте Агнеца и Пастиря Христос, и запазихте вярата. Затова днес с радостни души честваме вашата памет, досточудни, и Христа величаем”.

На 17 септември светата Църква е отредила да честваме паметта на светите мъченици Вяра, Надежда и Любов, които с кръвта си достигнаха небесните селения. Честваме също като мъченица и тяхната света майка София, която е безкръвна мъченица, защото няма по-страшно нещо за една майка от това да гледа как убиват чедата й.

По този повод в храм „Света Петка” в град Пловдив, където северният свети престол е посветен на мъчениците, светата Литургия бе отслужена от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит, в съслужение с председателя на храма протойерей Еленко Йосифов, храмовото духовенство и свещеници от града.

Слово за мъдростта, която иде от Бога и за трите главни християнски добродетели - вярата, надеждата и любовта, и с призив да се усилваме в тези добродетели, произнесе Знеполският епископ Арсений.

Той припомни примера на невръстните Христови мъченици – Вяра, Надежда и Любов, които ни показват път и пример на подражание - какви трябва да бъдем в нашата себеотреченост в името на Спасителя Христа.

~~~

Галерия снимки:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/793-17092014g-arhiereiska-sv-liturgiya--hram-q-sv-petka-q-gr-plovdiv-.html

 

 

« предишна новинаследваща новина »