ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Откриване на учебната година в Православния информационен център в Благоевград

18 септември 2014 19:30, Неврокопска митрополия
Откриване на учебната година в Православния информационен център в Благоевград

На 15 септември Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим благослови шестата учебна година на Православния информационен център в Благоевград. Митрополитът отслужи водосвет в съслужение с архиерейските наместници на Благоевградска и на Санданска духовна околия и по традиция със свещеници от благоевградските храмове. В словото си Неврокопският архиерей припомни завета да славим непрекъснато, единогласно и в единение Бога и пожела това да се осъществява все повече и в Православния център към Неврокопска св. митрополия, който все така и за повече хора „да бъде място за обединение, за съработничество, за сътрудничество, за просвещение, за духовно обогатяване, за духовно и материално подпомагане на онези, които имат нужда, и за всяка полза за всички православни християни и за всички, които почувстват някаква нужда да почерпят полза от това духовно място".

Православният информационен център бе открит през февруари 2008 г. с благословението на блаженопочиналия и приснопаметен Неврокопски митрополит Натанаил, като продължение на образователната и социална дейност на митрополията. За изминалия период Православният център се наложи като добър партньор на институциите в областния град, с които реализира редица дейности. Приоритетна остава работата с ученици и студенти. И тази учебна година в партньорство с Общинския младежки дом ще се провежда курс „Православна култура” в няколко благоевградски училища за ученици от 1-ви до 8-ми клас.

Подновяват се и съботно-неделните занятия по „Вероучение” към Православния център за деца до 14 години. И тази година центърът ще очаква студентите от практиката по „Психология” към ЮЗУ „Неофит Рилски” по проблема на наркотичната зависимост. За възрастни ще продължат беседите, водени от свещеници и гости в удобно следработно време.

Занятията по източно църковно пеене с ръководител г-н протопсалт Йоанис Папахронис отново ще се провеждат в съботните дни в две групи – начинаещи и напреднали.

През настоящата година са планувани редица поклоннически пътувания за всички желаещи да се докоснат до православните светини – църкви и манастири, да научат повече за живота и опита на Църквата и да общуват.

Православният център ще продължи и активната социална дейност за подпомагане на деца и възрастни в сътрудничество с различни социално ангажирани звена.

Екипът и сътрудниците на центъра в лицето на свещеници и психолози ще продължат да обгрижват духовно нуждаещите се и ще са на разположение всеки петък.

Предстоят организирани участия в редица дискусии, кръгли маси, семинари и акции в партньорство с Община Благоевград, Общински съвет по наркотични вещества, сдружение „Ние жените”, неправителствени организации и др.

В центъра ще продължи проучването на различни религиозни движения и сектантски прояви, изразяването на активна позиция и информирането на обществеността.

Православният информационен център и занапред ще бъде място за общуване и взаимопомощ. Той е от инициаторите за създаване на обществен съвет към Областния управител на Благоевградска област и понастоящем негов член.

 

За контакт с Православния информационен център към Неврокопска света Митрополия:

гр. Благоевград, ул. “Тракия” № 3

073/ 83 33 37

0878 475 198

e-mail: ppcenter.blg@gmail.com

 

 

Снимки

Откриване на учебната година в Православния информационен център в БлагоевградОткриване на учебната година в Православния информационен център в БлагоевградОткриване на учебната година в Православния информационен център в БлагоевградНеврокопски митрополит СерафимНеврокопски митрополит Серафим
« предишна новинаследваща новина »