ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Освещаване на храм "Св. мчци София, Вяра, Надежда и Любов"

22 септември 2014 15:22, Пловдивска митрополия
Храм "Св. мчци Вяра, Надежда и Любов" с. Стряма

На 21 септември - Неделя след Въздвижение, в пловдивското село Стряма бе осветен храм в чест на светите мъченици София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, пълния чин на освещаване на храма извърши Знеполският епископ Арсений – викарий на Пловдивския митрополит.

След чина на освещаване на храма Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави първата божествена света Литургия в него. В съслужение с архиерея в богослужбата взеха участие: Знеполският епископ Арсений – викарий на Пловдивския митрополит, свещеноиконом Виктор Христев – епархийски духовен надзорник, председателят на храма свещеник Лазар Лазаров и свещеници от епархията.

Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. апостол Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

По време на светата Литургия митрополит Николай отслужи заупокойна молитва за свещеник Васил Цветков – дългогодишен енорийски свещеник на село Стряма.

На богослужението присъства кметът на селото г-н Васил Черпелийски и множество християни.

В словото си митрополит Николай се обърна към вярващите като каза,че нашият народ не е забравен от Бога. "За да имаме този храм, посветен на света София и трите и дъщери Вяра, Надежда и Любов, означава , че нашият народ е мъдър като света София и има вяра, надежда и любов като трите й дъщери. Храмът е отражение на добродетелите на нашия народ - вярата, надеждата и любовта. Чрез добродетелите, които са живи в сърцето на нашия народ, Бог се е докоснал до сърцето на тези, които са пожелали да вложат сърцето си в строежа на този храм. Нека Господарят на този дом да ви въздаде здраве, благоденствие и успех!"

Пловдивският митрополит Николай награди с почетна грамота генерал Бойко Борисов - лидер на ПП ГЕРБ, която със средства от своята субсидия е основен дарител в изграждането на този храм.

В края на богослужението архиереят отличи с офикия „протойерей” енорийския свещеник Лазар Лазаров.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитските дякони протод. Илиян Александров и д. Младен Добрев.

~~~

Галерия снимки:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/795-21092014g-osveshtavane-na-nov-hram-q-sv-mchtzi-sofiya-vyara-nadezhda-i-lyubov-q-selo-stryama-.html

 

 

Снимки

Освещаване на храма от Знеполския епископ АрсенийМитрополит Николай награждава ген. Бойко БорисовМитрополит Николай отличава с офикия  „протойерей” енорийския свещеник
« предишна новинаследваща новина »