ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Освещаване на храм "Св. мчци София, Вяра, Надежда и Любов"

22 септември 2014 15:22, Пловдивска митрополия
Храм "Св. мчци Вяра, Надежда и Любов" с. Стряма

На 21 септември - Неделя след Въздвижение, в пловдивското село Стряма бе осветен храм в чест на светите мъченици София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, пълния чин на освещаване на храма извърши Знеполският епископ Арсений – викарий на Пловдивския митрополит.

След чина на освещаване на храма Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави първата божествена света Литургия в него. В съслужение с архиерея в богослужбата взеха участие: Знеполският епископ Арсений – викарий на Пловдивския митрополит, свещеноиконом Виктор Христев – епархийски духовен надзорник, председателят на храма свещеник Лазар Лазаров и свещеници от епархията.

Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. апостол Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

По време на светата Литургия митрополит Николай отслужи заупокойна молитва за свещеник Васил Цветков – дългогодишен енорийски свещеник на село Стряма.

На богослужението присъства кметът на селото г-н Васил Черпелийски и множество християни.

В словото си митрополит Николай се обърна към вярващите като каза,че нашият народ не е забравен от Бога. "За да имаме този храм, посветен на света София и трите и дъщери Вяра, Надежда и Любов, означава , че нашият народ е мъдър като света София и има вяра, надежда и любов като трите й дъщери. Храмът е отражение на добродетелите на нашия народ - вярата, надеждата и любовта. Чрез добродетелите, които са живи в сърцето на нашия народ, Бог се е докоснал до сърцето на тези, които са пожелали да вложат сърцето си в строежа на този храм. Нека Господарят на този дом да ви въздаде здраве, благоденствие и успех!"

Пловдивският митрополит Николай награди с почетна грамота генерал Бойко Борисов - лидер на ПП ГЕРБ, която със средства от своята субсидия е основен дарител в изграждането на този храм.

В края на богослужението архиереят отличи с офикия „протойерей” енорийския свещеник Лазар Лазаров.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитските дякони протод. Илиян Александров и д. Младен Добрев.

~~~

Галерия снимки:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/795-21092014g-osveshtavane-na-nov-hram-q-sv-mchtzi-sofiya-vyara-nadezhda-i-lyubov-q-selo-stryama-.html

 

 

Снимки

Освещаване на храма от Знеполския епископ АрсенийМитрополит Николай награждава ген. Бойко БорисовМитрополит Николай отличава с офикия  „протойерей” енорийския свещеник
« предишна новинаследваща новина »