ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска служба в с. Старо Стефаново

22 септември 2014 19:40, Ловчанска митрополия
Архиерейска служба в с. Старо Стефаново

През 1864-та, преди 150 години, жителите на село Стефаново получават ферман, с който им се разрешава строеж на храм. Точно 20 години продължава благочестивото начинание и през 1884 г. той е осветен. Именно тези годишнини станаха повод в Деня на Независимостта, в храм "Рождество Богородично" на с. Старо Стефаново, което днес е красив архитектурен резерват, показващ бита на нашите предци, да се събере множество народ за светата Литургия. Тя бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил. В празничния ден връщащото в българското минало село бе украсено от светата служба. Храмът бе огласян от смесения хор "Евстати Павлов" към катедралния храм "Света Троица", Ловеч. В своето слово митрополит Гавриил обърна внимание на връзката между съединението и независимостта на България, но основно припомни събитията около раждането на Пресвета Богородица и акцентира върху чудесата, случващи се днес в нашата света Православна църква.

По традиция в храма на с. Старо Стефаново особено тържествено се отбелязва първият ден на Великден. Света Литургия, водосвет, освещаване на корбан и всеобщо тържество има и на 8 септември - Рождество Богородично. Тази година датата 22 септември беше избрана за отбелязване и на кръглите годишнини.

 

 

 

Снимки

Архиерейска служба в с. Старо СтефановоАрхиерейска служба в с. Старо СтефановоАрхиерейска служба в с. Старо СтефановоАрхиерейска служба в с. Старо СтефановоАрхиерейска служба в с. Старо СтефановоАрхиерейска служба в с. Старо СтефановоАрхиерейска служба в с. Старо Стефаново
« предишна новинаследваща новина »