ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Възстановяване на скалния Алботински манастир „Възкресение Христово”

30 ноември 2009 15:31, Видинска митрополия
Алботински манастир „Възкресение Христово”

С благословението на Видинския митрополит Дометиан се слага начало на възстановяването на древния скален Алботински манастир.

Манастирът е разположен на територията на Кулска духовна околия и се намира в местността Алботин (Албутин), по течението на река Тополовец, между селата Градец и Раброво.

Наименованието „Алботински” идва от несъществуващото днес село със същото име, което се споменава в съкратен регистър на Видинската кааза от 1560 г. с изменената форма „Алтовин”.

Манастирският комплекс е изграден във варовиковия масив от северната страна на реката на височина от около 25 метра, като за килии, параклиси и битови помещения са използвани плитки естествени пещери, скални навеси и допълнително издълбани с много усилия и вещина пещери и ниши.

Манастирската църква е трикорабна, разположена е в средния сектор, където е най-вдлъбнатата част от извивката на скалния масив. Наличието на баптистерий в нея показва, че храмът е бил използван не само за молитвени нужди на манастирското братство, но и за обществени богослужби. Белег за голямата почит, на която се е радвал този манастир сред вярващите, са и множеството гробове наоколо - не само на монаси, но и на миряни.

В северозападната си част обителта има втори етаж, където се намира второто по големина помещение след църквата, предполага се, че то е служело за манастирска трапезария и архондарик.

В западната част се намират други помещения на обителта — монашески килии, изба, складове. Личат и две издълбани в скалата щерни за вода.

Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Алботински манастир „Възкресение Христово”Алботински манастир „Възкресение Христово”Алботински манастир „Възкресение Христово”Алботински манастир „Възкресение Христово”Алботински манастир „Възкресение Христово”Алботински манастир „Възкресение Христово”Алботински манастир „Възкресение Христово”

Аудио

Възстановяване на скалния Алботински манастир

« предишна новинаследваща новина »