ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Осветен нов храм в драгоманското село Несла

27 септември 2014 21:25, Софийска митрополия
Новостроящата се църква в с. Несла

В съботния ден на 27 септември бе осветен нов храм в драгоманското село Несла. Новопостроеният храм е посветен на светите апостоли Петър и Павел. Градежът е върху основи на ранно-християнската църква, датираща около IV-VI век.

Дълго време местните жители са почитали оброчен кръст, посветен на първовърховните апостоли Петър и Павел, който бил поставен преди много години в двора на новата църква, за да предпазва селото от природни стихии.

При първата копка на храма, преди осем години, в близост до строежа бликнало изворче, което според местните християни било чудо /поради изключително безводния район/ и станало лековито. Мнозина от жителите се включили, кой с каквото може, но всички споделяли, че за малкото, което са направили, светиите щедро им помагали в личния живот. Затова в деня, когато бе обявено храмовото освещаване, там се събраха множество жители, дарители и спомоществуватели на новия Божи дом.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит чина на освещаване на храма бе отслужен от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха йеромонах Никанор от Църногорския манастир, ик. Александър, енорийски свещеник на Драгоман, и дякон Васил Танев.

На събитието присъстваха министърът и зам. министъра на финансите, кметът на Драгоман и председателят на Общинкия съвет, държавни лица и общински служители.

В края на богослужбата епископът се обърна с пастирско слово към многобройните християни, дошли да вземат молитвено участие в енорийското тържество и като припомни духовния път на вярващия, който започва от светото кръщение в храма и завършва пак в него /с последованието на опелото/ преподаде патриаршеския благослов като пожела на вярващите редовно да посещават храма, за да черпят духовни сили за изпълнение на Божията воля в живота, която единствено води към спасение.

Справка:

Несла е малко село, намиращо се на около 60 километра западно от София, едва на 2 км от границата ни със Сърбия. Разположено е в долина на двата бряга на малката река Габерска (Бурелска река), при устието на нейния десен приток – р. Калугерица. То се състои от няколко махали, намиращи се близо една до друга, разположено е в долина по протежението на река, която досега не е пресъхвала никога.

Мястото на днешното село е обитавано още от най-дълбока древност. Доказателство за това е разкритото праисторическо селище в северното подножие на възвишението Градище.

Текст: Весела Игнатова

 

 

« предишна новинаследваща новина »