ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

СЛОВО на СЛИВЕНСКИЯ МИТРОПОЛИТ ЙОАНИКИЙ при хиротонията на АГАТОПОЛСКИ ЕПИСКОП ЙЕРОТЕЙ

01 октомври 2014 11:25, Българска Патриаршия
Сливенският митр. Йоаникий произнася напътственото си слово

След извършената днес хиротония над новия архиерей на БПЦ-Агатополски епископ Йеротей, Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий произнесе "като дар от сърце, дар духовен" - прочувствено и дълбоко архипастирско слово с напътствия, сред които едни от най-значимите бяха следните:

"Наистина голяма е властта, висока е честта, но велика е и отговорността на епископа. Изпитанията в това поприще са непредсказуеми.

Какви качества трябва да притежава епископът? Той, според св. Григорий Богослов, "трябва първом сам да се очисти, след това да очиства другите, да бъде мъдър и тогава да умъдрява, да стане светлина и тогава да просвещава, да се приближи към Бога, после да привежда другите към Него" /Защитно слово/

Според св. Климент Римски, епископът трябва "да надминава християните със светлината на знанието си и с блясъка на чистия и добродетелен живот..."

Но наред с всичко гореизложено, от епископа се изисква "да се държи о истинското слово" /Тит 1:9/, защото историята и животът на Църквата показват, че само божествените догми на православната християнска вяра са единствено сигурната основа, върху която може да се издигне великолепното здание на християнската нравственост.

Не забравяй, когато имаш успехи в архиерейското служение, най-вече внимавай да не те настъпи ногата на гордостта /Пс. 35:12/...

Но когато твоят щит е в Бога /Пс. 7:11/,...когато един път Бог каже, а ти два пъти чуваш /Пс. 61:12/, на такива Бог обещава пленителния венец на живота ... и най-неизказания венец на любовта..."

~~~

Пълното слово на митрополит Йоаникий можете да прочетете в прикачените файлове.

Страницата подготви: Десислава Панайотова
Снимки: Костас Анастасиу

 

 

Снимки

Агатополски епископ Йеротей

Файлове

« предишна новинаследваща новина »