ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" бе открита академичната учебна година

01 октомври 2014 20:34, Софийска митрополия
В Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" бе открита академичната учебна година

На 1 октомври със Златоустова св. Литургия и водосвет бе открита академичната учебна година в Богословския факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Литургията бе възглавена от Негово Високопреподобие архимандрит Герасим – главен секретар на Св. Синод на БПЦ-БП.

В богослужбата взеха участие свещеник Стефан Паликаров - ефимерий при параклиса на Богословския факултет „Св. Климент Охридски”, и свещеник Божидар Маринов - ефимерий и преподавател в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”.

По време на причастния канон свещеник Стефан Паликаров произнесе проповед за празника Покров на Пресвета Богородица. В своята проповед той каза: „Винаги е била голяма радостта, когато повече от двама или трима се съберат на едно място в молитва към Бога. Винаги е била голяма и радостта на набесата, когато тази молитва идва от сърцето, извира от душата и е насочена към Бога, за да ни води Той по пътя на спасението... Това място е особено. Този факултет е различен и това трябва да го знаят особено тези, които днес за първи път пристъпват в него. Тук не просто се завършва висше образование. От тук отнасяме със себе си онази частица, която ни дава възможност не само да се учим, но и да учим другите...”

В края на водосвета архимандрит Герасим се обърна към деканското ръководство, преподавателската колегия и студентите с думите: „Църковната наука е това, което помага да спасяваме душите си. Често се налага да присъствам тук близо до вас - в Софийска митрополия и през прозореца винаги виждам Богословския факултет. В Москва чух един студент на конференция да казва: „Знаете ли, в България Богословският факултет се намира в двора на Патриаршеската резиденция”. Така че близостта на Богословския факултет със Св. Синод не е просто физическа, тази близост трябва да бъде винаги... Надявам се, винаги да вървим напред заедно, защото отвсякъде ни обкръжават кризи - и икономическа, и демографска, и политическа, и социална - и ние трябва, като вярващи християни, вътре в самата Църква да бъдем изключително единни и заедно, за да може да устояваме на тези бури, които ни връхлитат”.

Доц. д-р Александър Омарчевски благодари на главния секретар на Св. Синод архимандрит Герасим, че възглави светата богослужба. След изпяване на многолетствието бе раздадена и нафората.

В 14,00 ч. първокурсниците получиха своите студентски книжки, които ще им служат при оценяването на техните знания през годините на обучение.

Тази година в Богословския факултет на СУ са приети 40 студенти за редовно обучение, 50 в задочна форма на обучение и 50 в магистърските програми, които предлага първият в България Богословски факултет.

 

Текст и снимки: Ангел Карадаков и Николина Александрова

 

 

Снимки

Архимандрит ГерасимВ Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" бе открита академичната учебна годинаВ Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" бе открита академичната учебна годинаВ Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" бе открита академичната учебна годинаВ Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" бе открита академичната учебна година
« предишна новинаследваща новина »