ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриархът, президентът и министър-председателят се помолиха заедно за трагично загиналите в с. Горни Лом

03 октомври 2014 20:00, Софийска митрополия
Панихида за трагично загиналите в с. Горни Лом

Днес, 3 октомври, България отдава почит на невинните жертви, трагично и внезапно загинали при инцидента в с. Горни Лом.

В храмовете на Софийска епархия бяха отслужени редица заупокойни последования в памет на упокоилите се, а българските знамена, извисяващи се над централните административни сгради, бяха наполовина спуснати.

Точно в 12,00 ч. камбаните на митрополитската катедрала "Св. Неделя" траурно забиха и посрещнаха Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, който пристигна в храма, за да отправи съборна молитва със софийското църковно изпълнение за загиналите.

В деня на национален траур патриарх, президент и министър-председател се събраха заедно в столичния храм и се помолиха за жертвите на трагичния инцидент. В катедралата бе отслужена панихида от софийското духовенство, възглавена от Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит.

В края на последованието епископ Григорий се обърна с утешително слово към присъстващите: "В този ден в храмовете на Българската православна църква се отправят много молитви за упокоение душите на трагично загиналите в село Горни Лом. Молим Бога да дарува утеха на чедата, близките и сродниците им... Човешките думи са слаби, за да утешат скръбта. Бог да им дарува сили да преодолеят тази скръб и нека в скръбта си да не изпадат в униние и отчаяние, а да имат надежда във Възкръсналия Господ!" - каза в словото си владиката, като се обърна и към работодателите: "В този ден призоваваме всички институции и работодатели да бъдат бдителни и отговорни към безопасността и защитата на работниците си, защото от това зависи животът на много човеци!" - призова викарият.

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит благослови президента Росен Плевнелиев и служебния министър-председател Георги Близнашки, след което даде кратко изявление пред журналистите, в което призова да се молим за душите на жертвите. "Да си вземем бележка от това, което сме пропуснали - в бъдеще да не се повтаря и да знаем, че огънят, който избухна в Горни Лом, поразява човешки животи" - каза българският кириарх.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Панихида за трагично загиналите в с. Горни ЛомПанихида за трагично загиналите в с. Горни ЛомПрезидентът Росен ПлевнелиевНегово Светейшество патриарх НеофитПанихида за трагично загиналите в с. Горни ЛомПанихида за трагично загиналите в с. Горни ЛомПанихида за трагично загиналите в с. Горни ЛомПанихида за трагично загиналите в с. Горни ЛомПанихида за трагично загиналите в с. Горни ЛомПанихида за трагично загиналите в с. Горни ЛомПанихида за трагично загиналите в с. Горни ЛомПанихида за трагично загиналите в с. Горни ЛомПатриарх, президент и министър-председателПатриарх, президент и министър-председателПатриарх, президент и министър-председателПатриарх Неофит и президентът Росен ПлевнелиевПатриарх Неофит и министър-председателят Георги БлизнашкиМитрополитската катедрала "Св. Неделя"
« предишна новинаследваща новина »