ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Излязоха от печат два сборника с църковни песнопения на съвременен български език

03 октомври 2014 13:33, Сливенска митрополия
Сливенска митрополия

Тези дни излязоха от печат два сборника с църковни песнопения на съвременен български език. Преводите са дело на академик Методий Григоров – протопсалт на БПЦ. Сборниците са под редакцията на Сливенския митрополит Йоаникий. Първият е озаглавен „Песнопения през Страстната седмица” – второ допълнено и разширено издание, съдържащо абсолютно всички песнопения (включително и каноните) от богослужбите, които се извършват от неделя Вайя вечерта до сутринта на Велика събота.

Излезе от печат и второ допълнено и разширено издание на „Псалтикиен минейник” – том ІV, съдържащ песнопения за 26 празнични дни през четвъртото тримесечие на годината – октомври, ноември и декември. В сборника са включени изцяло службите на дадения празник – всички стихири на “Господи, воззвах”, всички стихири на стиховните, седалните, стихирата след 50 псалом (ако има такава), светилният и хвалитните стихири (пропуснати са само каноните). По предложение на тези, които са използвали първото издание, са включени песнопенията на още шест празника: Неделя на св. отци от Седмия вселенски събор (11-17 октомври), Св. безсребреници Козма и Дамян от Асирия (1 ноември), Св. мъченик Мина (11 ноември), Неделя на св. праотци (11-17 декември), Св. преподобномъченица Евгения (24 декември) и пълното последование на Царските часове преди Рождество Христово.

Желаещите да се сдобият с Минейника, могат да го закупят от столичните църкви „Св. Неделя” и „Св. Седмочисленици” или да се обърнат към Методий Григоров на телефон 044/630093.

 

Вълкан ЯНЕВ,

секретар на Сливенската митрополия

Текст: Вълкан ЯНЕВ, секретар на Сливенската митрополия
Снимка: Десислава Панайотова

 

 

« предишна новинаследваща новина »