ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В София бе положен основен камък на паметник на цар Самуил

07 октомври 2014 10:53, Софийска митрополия
В София бе положен основен камък на паметник на цар Самуил

На 6 октомври 2014 г. се навършват 1000 години от смъртта на българския владетел цар Самаул (997-1014). По този повод Столичният общински съвет единодушно е решил да бъде издигнат паметник на величавия цар в градинката пред старинния столичен храм „Света София”, тъй като това е неговият роден град. Инициативата е част от програмата за отбелязването на 1000 г. от смъртта на предпоследния владетел на Първата българска държава. Изграждането на паметника е финансирано от фондация "Българска памет". Изработването му е поръчано на скулптора Александър Хайтов и ландшафтните архитекти Мария и Росен Гуркови.

Водосветът и последвалото освещаване на основния камък на паметника бе извършено от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха столично духовенство, сред които и протосингелът на Софийска митрополия – ставр. ик. Ангел Ангелов.

На събитието присъстваха президентът Росен Плевнелиев, служебният премиер Георги Близнашки, министрите Велизар Шаламанов и Мартин Иванов, кметът на столицата Йорданка Фандъкова, български общественици, представители на академичните среди и на националните институции, журналисти и граждани.

След молитвеното последование с кратки слова към присъстващите се обърнаха епископ Григорий, премиерът Георги Близнашки и зам.-кметът Тодор Чобанов.

След края на церемонията бяха положени цветя на мраморната плоча, поставена на мястото на бъдещия паметник и всички се отправиха към патриаршеската катедрала „Св. Алексадър Невски”, за да вземат молитвено участие в панихидата в памет на цар Самуил.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

В градинката пред храм "Св. София"В София бе положен основен камък на паметник на цар СамуилВ София бе положен основен камък на паметник на цар СамуилВ София бе положен основен камък на паметник на цар СамуилВ София бе положен основен камък на паметник на цар СамуилВ София бе положен основен камък на паметник на цар СамуилБраницки епископ ГригорийВ София бе положен основен камък на паметник на цар СамуилВ София бе положен основен камък на паметник на цар СамуилВ София бе положен основен камък на паметник на цар СамуилВ София бе положен основен камък на паметник на цар СамуилВ София бе положен основен камък на паметник на цар СамуилВ София бе положен основен камък на паметник на цар СамуилВ София бе положен основен камък на паметник на цар СамуилВ София бе положен основен камък на паметник на цар СамуилВ София бе положен основен камък на паметник на цар Самуил
« предишна новинаследваща новина »