ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриархът, президентът и министър-председателят се помолиха заедно на панихидата в памет на цар Самуил

07 октомври 2014 10:54, Софийска митрополия
Негово Светейшество Българският патриарх Неофит

Тази година се навършват 1000 години от кончината на българския владетел цар Самуил. Хилядолетието на видния средновековен цар се отбелязва с редица инициативи из цялата страна. С отбелязването на тази годишнина народът ни отдава своята почит към един от най-забележителните царе в историята ни, посветил живота и управлението си на отстояването на свободата и независимостта.

В деня на неговата земна смърт - 6 октомври - в София бе поставена основна плоча за изграждането на паметник в негова чест и организирана панихида в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски”.

Заупокойното последование бе възглавено от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. В съслужение с него взеха участие председателят на църковното настоятелство Тивериополски епископ Тихон, Браницки епископ Григорий, главният секретар на Св. Синод архимандрит Герасим и столично духовенство.

На панихидата присъстваха президентът Росен Плевнелиев, служебният премиер Георги Близнашки, експремиерът Симеон Сакскобургготски, министрите Велизар Шаламанов и Мартин Иванов, кметът на столицата Йорданка Фандъкова, български общественици, представители на академичните среди и на националните институции, журналисти и граждани.

В края на заупокойното последование към присъстващите се обърна Българският патриарх Неофит. В словото си той каза: ”Нека днес, когато все по-трудно откриваме около себе си примери достойни за подражание, личността на цар Самуил да ни вдъхновява в нашия живот! Нека помним жертвоготовността, с която той брани своето отечество и отдава всичките си сили за благото на своя народ!" Първойерархът на Църквата ни допълни: "Прости, Господи, Твоя раб Самуил и упокой душата му в селенията на праведните, там, където Твоите угодници се радват пред Лицето Ти! А на нас, неговите недостойни потомци и Твои чеда, дарувай любов към Твоята правда и нашите ближни, към род и родина и ни укрепявай в нашето служение Церкви и Отечеству на пользу. Амин!"

 

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Панихида за цар СамуилПанихида за цар СамуилПанихида за цар СамуилПанихида за цар СамуилПанихида за цар СамуилПанихида за цар СамуилПанихида за цар СамуилПанихида за цар СамуилПанихида за цар СамуилПанихида за цар СамуилПанихида за цар СамуилПатриаршеската катедрала "Св. Александър Невски"Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски"
« предишна новинаследваща новина »