ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

На тържествена церемония бе връчен Актът за собственост на ПКСХП "Св. Александър Невски" на БПЦ-БП

08 октомври 2014 15:00, Отдел "Връзки с обществеността"
Церемонията по тържественото връчване на Акта за собственост на ПКСХП "Св. Александър Невски" на БПЦ-БП

Днес, 8 октомври 2014 г., в Гранитната зала на Министерския съвет се състоя церемонията по тържественото връчване на Акта за собственост на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Церемонията започна в 9,30 ч. в присъствието на представители на БПЦ и членовете на служебното правителство.

Министър-председателят проф. Близнашки произнесе встъпително слово. След това премиерът връчи на предстоятеля на БПЦ Негово Светейшество патриарх Неофит Акта за безвъзмездно прехвърляне на собствеността върху храм-паметника на Българската православна църква – БП по реда на чл. 54 от Закона за държавната собственост.

След като получи Акта за собственост, Българският патриарх Неофит се обърна към присъстващите с думите: „Уважаеми г-н Президент, г-н Министър-председател, уважаеми министри, дами и господа, братя и сестри,

Вековна традиция е всяка християнска държава и всяка самостойна Църква да имат в столицата си един централен представителен храм, където под ръководството на първойерарха на поместната църква да се отбелязват най-значимите за Църквата и държавата събития. За нас този храм е патриаршеският катедрален ставропигиален храм-паметник „Св. Александър Невски”, който е символ на националната ни историческа памет и православното християнско самосъзнание на българския народ.

Той от самото си построяване е действащ православен храм, в който ежедневно се възнасят молитви към Бога за целокупния български народ, българските власти и войнството ни и същевременно е естествено средоточие на църковния и обществения живот в страната ни.

Замислен като храм-паметник, „в който да се възнасят молитви към Всевишния за благоденствието на Царя-Освободител и неговия народ и за упокоение душите на падналите за освобождението на България герои” – както гласи прокламацията на българския княз Александър І към народа, той в скоро време се превръща в общонародна кауза и дело, в главен храм на православния български народ, а след възстановяването на Българската патриаршия - и в седалище на Българския патриарх.

Годините на спорове и дебати чия трябва да е собствеността върху патриаршеската катедрала, за жалост, сложиха своя отпечатък върху състоянието на храма. Но след днешния паметен ден вярвам, в най-скоро време с нашите общи усилия храмът отново ще заблести в изначалното си благолепие и слава.

Уважаеми дами и господа,

Дълъг път изминахме до този исторически момент – връчването на Акта за собственост на патриаршеския катедрален храм-паметник „Св. Александър Невски” на Българската православна църква. На Вас, г-н президент проф. Близнашки, и ръководеното от Вас правителство благият Божий промисъл е бил отредил да извършите това благородно дело и да намерите добро разрешение на един проблем, чието уреждане търсехме от години. Още по-радостни сме, че този исторически акт се извършва точно в годината, в която отбелязваме 90-годишнината от тържественото освещаване на катедралния храм.

Бог да благослови всички ни, та в единомислие, разбирателство и взаимна любов да се трудим за благото на България и българския народ.

На многая и благая лета!”

След като получи документа за собственост върху патриаршеската катедрала, светейшият Български патриарх връчи на министър-председателя Договор за безвъзмездно ползване на криптата на храма от Министерството на културата на България за експозицията от древни икони.

Последва слово на президента на страната Росен Плевнелиев, в което той заяви: „Щастлив и горд съм, че това историческо и добро дело се случва в мандата на назначения от мен кабинет и благодаря на служебното правителство и премиера за решението им!” Държавният глава изрази съжаление, че десетките години неизвестност около собствеността на храма са оставили своите видими, неблагоприятни следи върху един от символите не само на София, но и на България, и отбеляза, че след решението на Министерския съвет Българската православна църква ще има възможността да съхранява храм-паметника „Св. Александър Невски“ с грижата на добър стопанин и „с помощта на държавата ще бъде възвърнат автентичният блясък на храма“.

Държавният глава заяви, че приветства всяко действие, което укрепва вярата на нашия народ, тъй като това помага „за въздигането на държавността и за подсилване моралните устои на българската нация“. „Вярвам, че заедно ще успеем да съхраним и опазим завещаното ни културно наследство и ще го предадем в подходящ вид на децата ни“, посочи президентът Плевнелиев.

Въпросът за собствеността на храма намери логичното си решение благодарение на последователните усилия както от страна на служебното правителство, така и на Църквата. С този акт държава и Църква си подадоха ръка и демонстрираха пред българския народ, че с добронамерен диалог и със споделени усилия всеки въпрос може да намери своето решение. С тези думи министър-председателят проф. Георги Близнашки откри церемонията в Министерския съвет, на която той връчи на Негово Светейшество патриарх Неофит нотариалния акт за собственост на храм-паметника „Св. Александър Невски“. „Изключително съм удовлетворен и се надявам примерът, който даваме, да бъде последван, защото това е държавническо отношение към духовните устои на нашата нация“, подчерта проф. Близнашки.

Министър-председателят напомни, че въпросът за собствеността на църквата продължава близо 100 години, като особено драматични са били дебатите през последните 25 години. „След решението, което служебното правителство взе на 1 октомври, вече имах възможност да определя този акт като исторически“, изтъкна проф. Близнашки и добави, че за първи път от много години насам е намерена добра воля въпросът да бъде решен. „Този жест е безпрецедентен и показва добрите отношения между българската държава и Българската православна църква“, категоричен беше премиерът.

В рамките на церемонията беше подписан и договор за учредяване на вещно право на ползване от държавата в лицето на Министерство на културата върху Криптата в катедралния храм, където се намира Музеят за ранно християнско изкуство. Максималният срок за учредяване на такова право според Устава на БПЦ е 25 години, но в писмо на Църквата до правителството изрично се посочва, че в съзнанието на Светия Синод правото се учредява безсрочно – дотогава, докато българската държава има нужда от Криптата като седалище на музея. „Това е поредното доказателство за добрата воля, която проявяват както държавата, така и Българската православна църква. Надявам се, че по този начин слагаме ново начало в отношенията между Църквата, държавата и българския народ“, каза в заключение премиерът проф. Близнашки.

На историческото събитие в Гранитната зала на Министерския съвет Негово Светейшество Българският патриарх Неофит бе придружаван от: Тивериополски еп. Тихон – патриаршески викарий и председател на църковното настоятелство при ПКСХП "Св. Александър Невски", с църковни настоятели на храма, Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, главния секретар на Св. Синод архим. Герасим, протосингелът ставроф. свещеноиконом Ангел Ангелов, Александра Карамихалева – началник-отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод на БПЦ, Теодор Атанасов - началник на кабинета на патриарха, и г-н Ангел Младенов.

Обявяването на „Св. Александър Невски“ за частна държавна собственост стана с решение на служебното правителство от 1 октомври. На 3 октомври 2014 г. в приемния салон на Патриаршеския дом тържествено бе подписан договор за преотстъпване правото на собственост на ПКСХП „Св. Александър Невски“ на Българската православна църква - Българска патриаршия.

Под този исторически документ положиха своите подписи Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и областният управител на област София Росен Малинов.

Снимки: Ромео Чолаков

 

 

Снимки

Церемонията по тържественото връчване на Акта за собственост на ПКСХП "Св. Александър Невски" на БПЦ-БПЦеремонията по тържественото връчване на Акта за собственост на ПКСХП "Св. Александър Невски" на БПЦ-БПЦеремонията по тържественото връчване на Акта за собственост на ПКСХП "Св. Александър Невски" на БПЦ-БПЦеремонията по тържественото връчване на Акта за собственост на ПКСХП "Св. Александър Невски" на БПЦ-БПЦеремонията по тържественото връчване на Акта за собственост на ПКСХП "Св. Александър Невски" на БПЦ-БПЦеремонията по тържественото връчване на Акта за собственост на ПКСХП "Св. Александър Невски" на БПЦ-БПЦеремонията по тържественото връчване на Акта за собственост на ПКСХП "Св. Александър Невски" на БПЦ-БП
« предишна новинаследваща новина »