ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриарх Неофит взе участие в тържеството за св. Сергий Радонежки в София

08 октомври 2014 21:56, Софийска митрополия
Подарък за патриарх Неофит - икона на св. Сергий Радонежки

На 25 септември /8 октомври/ Руската православна църква отбелязва Успението на преподобни Сергий Радонежки Чудотворец (1314-1392) - великия подвижник на Руската земя, църковен и държавен деец, основател и игумен на Троице-Сергиевия манастир и на още няколко манастира. Още приживе св. Сергий извършвал много чудеса, за което е наречен Чудотворец, а с тихите си и кротки думи въздействал върху закоравелите сърца, примирявал враждуващите руски князе и обединявал около себе си руското монашество. Учениците и духовните събеседници на преподобния основали повече от 40 обители в Североизточна Древна Рус, в които били възпитани основателите на още 50 нови манастира. Св. Сергий доживял до дълбока старост, а в навечерието на кончината си е изрекъл заветните думи към събратята си: „Внимавайте за себе си, братя. Преди всичко имайте страх Божий, душевна чистота и нелицемерна любов“.

През 2014 г. се навършват 700 години от рождението на преподобния Сергий Радонежки, който се почита като „многосветъл светилник на Руската земя, възсиял чрез чудесата си като второ слънце“ и в негова чест Руската православна църква организира през цялата година редица инициативи, една от които е международният конкурс за композитори „Роман Сладкопевец”. Конкурсът се организира от Международния фестивал "Академия на православната музика" съвместно с Православния богословски институт „Св. Сергий” в Париж, с благословението на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил и с подкрепата на Министерството на културата на Руската федерация.

Един от седемте номинирани на конкурса, в който са имали участници от цял свят, бе софийски свещенослужител - протойерей Кирил Попов от митрополитската катедрала „Св. Неделя” и диригент на Софийския свещенически хор.

В деня на успението на св. Сергий се състоя тържество и в София - в Московския културен център (Дом на Москва в София) на ул. „Раковска“.

На събитието протойерей Кирил Попов изнесе лекция за живота и делото на св. Сергий Радонежки, като подробно се спря на установения богослужебен устав в Троице-Сергиевата лавра и развитието на църковно-певческата традиция в Русия. В тематичната вечер, която се превърна в тържество, взеха участие още Борис Громов, директор на Московския културно-делови център, и архимандрит Филип, предстоятел на Руското патриаршеско подворие в София.

Скъп гост бе Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, който пристигна придружен от Техни Преосвещенства: Тивериополски еп. Тихон, викарий на Българския патриарх, и Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Герасим, главен секретар на Св. Синод, и ставр. ик. Ангел Ангелов, софийски протосингел. В красивата зала на Руския дом присъстваха още деканското ръководство на Богословския факултет, голямо множество софийски семинаристи, водени от и.д. ректорът г-н Д. Костадинов, и преподаватели, общественици и граждани.

В края на вечерта прозвуча запис на наградената творба на отец Кирил Попов -„Химн на преподобни Сергий Радонежски”, което първо изпълнение е направено на 25.04.2014 г. в голямата зала на филхармонията в Санкт Петербург от Хора към филхармоничното общество на Санкт Петербург с диригент Юлия Хуторецка. Химнът е удостоен с трета награда и Специалната награда на Троице-Сергиевата лавра на ІІ Международен конкурс за композитори „Св. Роман Сладкопевец” – Санкт Петербург.

Директорът на Московския културно-делови център - г-н Борис Громов, поднесе на Негово Светейшество патриарх Неофит, на еп. Тихон и на архимандрит Филип специален подарък - икона на св. Сергий Радонежки, и им отправи благопожелания за много и благословени години в служение на Бога и Църквата.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Тържество за св. Сергий Радонежки в Руския културен домОткриване на тържествотоОткриване на тържеството Откриване на тържеството Тържество за св. Сергий Радонежки в Руския културен домТържество за св. Сергий Радонежки в Руския културен домТържество за св. Сергий Радонежки в Руския културен домТържество за св. Сергий Радонежки в Руския културен домТържество за св. Сергий Радонежки в Руския културен домТържество за св. Сергий Радонежки в Руския културен домПротойерей Кирил ПоповТържество за св. Сергий Радонежки в Руския културен домТържество за св. Сергий Радонежки в Руския културен домТържество за св. Сергий Радонежки в Руския културен домТържество за св. Сергий Радонежки в Руския културен домПодарък за патриарх Неофит - икона на св. Сергий РадонежкиПодарък за епископ ТихонПодарък за архимандрит ФилипПодарък за архимандрит ФилипПатриарх Неофит и доц. Димитър ДимитровНегово Светейшество Българският патриарх НеофитТържество за св. Сергий Радонежки в Руския културен домТържество за св. Сергий Радонежки в Руския културен домСофийски семинаристи се благославят от Негово СветейшествоТържество за св. Сергий Радонежки в Руския културен домХорът на филхармоничното общество на Санкт Петербург

Аудио

„Химн на преподобни Сергий Радонежски”, музика: протоиерей Кирил Попов. Първо изпълнение на 25.04.2014 г. в Голямата зала на филхармонията в Санкт Петербург от Хора към филхармоничното общество на Санкт Петербург,с диригент Юлия Хуторецка.

« предишна новинаследваща новина »