ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Дяконско ръкоположение и офикия в столичния храм "Живоприемен източник"

12 октомври 2014 22:00, Софийска митрополия
Офикия за отец Симеон Иванов

В неделния ден, 12 октомври, в столичния храм "Пресвета Богородица - Животворен източник", кв. „Подуене“, бе отслужена архиерейска св. Литургия. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит тя бе оглавена от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий. Със софийския викарий съслужиха протосингелът ставр. ик. Ангел Ангелов, председателят на храма - свещеник Симеон Иванов, столични свещенослужители, митрополитският протодякон Иван Петков и дякон Симеон Змейков.

По време на св. Литургия за дяконско служение бе ръкоположен иподякон Венцислав Христов Попиванов. Новият софийски дякон е роден през 1982 г. в гр. Асеновград. Основно и средно образование придобива в родния си град. Завършва Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” като бакалавър през 2006 г. и магистър през 2008 г. По време на следването си работи (до 2005 г.) в църковния магазин на храм „Св. Седмочисленици”, а след това (до 2012 г.) в издателство „Омофор” като организатор по разпространението на православна литература.

Епископ Григорий представи на църковното изпълнение пристъпващия за дяконско служение и го настави да има пълно съзнание за това към Кого пристъпва и на Кого иска да служи: „Свещенството не е някаква работа или избор с мандат, това е най-висшето служение - служение Богу. То е отговорно, трудно, но и благодатно. Служението, което е в светия олтар и което нямат дори ангелите, трябва да се извършва със страх Божий, с искрена вяра в Господа Иисуса Христа и с чисти намерения и трябва да служиш безукорно, до края на живота си. Само при такова служение ще получиш венеца на правдата в Царството Божие. Затова ти пожелавам да съхраниш вълнението и страха Божий, който имаш сега, да го запазиш и да го изпитваш винаги, когато пристъпваш в светия олтар“.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в края на Литургията еп. Григорий награди с офикия „протойерей“ председателя на храма - свещеник Симеон Иванов.

Браницкият епископ изрази решението на Епархийския съвет за отличието на отец Симеон, като каза: „Имайки предвид ревностното и усърдното му служение на Божия престол, неговите трудове като предстоятел на този храм, ремонтните дейности, които предприе и извърши за благоукрасяването му, а преди това и грижата му за храм „Св. Георги“, кв. „Герена“, му се дава офикия „протойерей“, като това отличие го задължава занапред с още по-голямо усърдие да продължава да работи за благоустройството на храма, да служи на светия престол и на словесното стадо, което му е поверено от Бога. Да го води, напътства и наставлява по пътя на спасението. На добър час!“

В края на Литургията викарият поздрави множеството вярващ народ в храма и се обърна със слово, в което говори за смисъла на прочетеното евангелско четиво - притчата за сеяча.

С гръмко многолетствие завърши празничното богослужение в енорията на подуенската църква, след като владиката благопожела здраве и благодатен успех на отличения свещеник и новоръкоположения дякон и преподаде на всички архипастирския благослов на кириарха на епархията – патриарх Неофит.

Дълго време протойерей Симеон и дякон Венцислав раздаваха нафора на вярващите, които отправяха топли думи и благопожения за успех.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Храм "Живоприемен източник"Архиерейска литургия в столичния храм "Живоприемен източник" Архиерейска литургия в столичния храм "Живоприемен източник" Архиерейска литургия в столичния храм "Живоприемен източник" Архиерейска литургия в столичния храм "Живоприемен източник"В храма Архиерейска литургия в столичния храм "Живоприемен източник" Архиерейска литургия в столичния храм "Живоприемен източник" Архиерейска литургия в столичния храм "Живоприемен източник" Архиерейска литургия в столичния храм "Живоприемен източник" Архиерейска литургия в столичния храм "Живоприемен източник" Архиерейска литургия в столичния храм "Живоприемен източник" Архиерейска литургия в столичния храм "Живоприемен източник" Архиерейска литургия в столичния храм "Живоприемен източник" Архиерейска литургия в столичния храм "Живоприемен източник"Дяконско ръкоположениеДяконско ръкоположениеДяконско ръкоположениеДяконско ръкоположениеДяконско ръкоположениеДяконско ръкоположениеДяконско ръкоположениеДяконско ръкоположениеДяконско ръкоположениеДяконско ръкоположениеДяконско ръкоположениеДяконско ръкоположениеВ храмаВ храмаАрхиерейска литургия в столичния храм "Живоприемен източник" В храмаОфикия Офикия  Офикия  Офикия  Офикия  Офикия  Офикия  Офикия Дяконите Офикия Офикия Офикия Новият протойерейБраницки епископ ГригорийМноголетствиеБраницки епископ ГригорийПротойерей Симеон ИвановПротойерей Симеон Иванов и дякон ВенциславПротойерей Симеон Иванов и дякон Венцислав Изпращане на владиката
« предишна новинаследваща новина »