ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Официалната премиера на книгата "КРАТКА АПОЛОГИЯ НА ПРАВОСЛАВНОТО ХРИСТИЯНСТВО" от йеромонах Висарион Зографски

14 октомври 2014 11:58, Софийска митрополия
Йеромонах Висарион (Зографски) и свещ. Сергей Павлов

Официалната премиера на новата книга на йеромонах Висарион Зографски „Кратка апология на православното християнство от клопките на икуменическия синкретизъм“ се състоя на 2 октомври 2014 г. в Енорийския център на столичния храм „Св. св. Кирил и Методий" (ул. "Г. Вашингтон" № 47). На нея присъстваха игуменът на Зографския манастир на Света Гора Атон – схиархимандрит Амвросий, български свещеници, монаси и монахини, множество православни християни.

Премиерното представяне мина под формата на беседа на тема "Борбата срещу Православието днес – икуменизмът като глобална всеерес". С благословението на иконом Александър Георгиев - предстоятел на храма домакин, събитието бе организирано от работещия при храма Център за религиозни изследвания и консултации "Св. св. Кирил и Методий", чиято духовно-просветна работа е насочена към осветляване на сектантската дейност в България и по света, към превенция на сектантското влияние чрез запознаване и навлизане в живота на Православната църква, към подкрепа за пострадали от ереси и секти.

Ересите и сектите винаги са били лукав и подмолен начин за отклоняване на хората от спасителното православно учение и от православния начин на живот, поради което всички ние трябва ревностно да стоим в православната вяра и да не се поддаваме на икуменическото влияние, пък било то оказвано и от страна на православни свещенослужители или богослови. В църковната история винаги е имало подобни явления, но времето е показвало тяхната несъстоятелност.

В комплект с новата книга на йером. Висарион е и изданието „Изповедническо послание – изобличение на папската и икуменическата ереси” на двама митрополити от Гръцката православна църква: Андрей - митрополит на Дриинуполи, Погониани и Коница, и Серафим - митрополит на Пирея и Фалиро. Това тяхно свидетелство поражда радост във вярващите сърца, защото показва, че и в нашата епоха има духовници, които желаят с любов, честно и открито да призоват отклонилите се от св. Православие да се завърнат в него.

Беседата даде възможност за отправяне на множество актуални въпроси от страна на присъстващите православни християни към основния лектор - йеромонах Висарион Зографски, и към модератора на срещата - свещ. Сергей Павлов (от храм "Св. вмчк Мина", столичен кв. "Модерно предградие"). Големият интерес към темата на беседата, както и отзвукът от излизането и търсенето на новата книга на о. Висарион показват колко скъпо е светото Православие на вярващите православни християни у нас и колко насъщна е потребността им то да бъде съхранено в чистота и да бъде предадено на децата ни неповредено - по примера на българските светии като св. Йоан Рилски Чудотворец, св. 26 Зографски преподобномъченици и св. Злата Мъгленска.

По време на срещата в Енорийския център при храм "Св. св. Кирил и Методий" йеромонах Висарион анализира и съвместната декларация между Цариградския патриарх Вартоломей и римокатолическия папа Франциск от 25 май 2014 г., приета в Йерусалим, но предизвикваща основателно възмущение поради неправославния си дух. Отец Висарион, брат и първи епитроп на Зографския ни манастир "Св. вмчк Георги Зограф" (Атон), обърна внимание на следните основни противоречия в тази декларация:

- пропагандираното в т. 2 стремление към "единство в законно различие" между Православната църква и папската общност; стремеж, който е в разрез с Христовия завет, с апостолското учение и с основното завещание на св. отци и Вселенските събори - да се отбягва всякакво духовно общение, съмолитстване и съслужение с еретици, за да се избегне в Църквата всяко различие и разномислие по въпросите на вярата, която е една, както е един Господ, и е едно кръщението в Негово име;

- "потвърждаването" в т. 2 на отмяната на анатемата от 1054 г. е немислимо. По този въпрос о. Висарион цитира св. Паисий Величковски (+1794 г.), който пише, че нито архиереи, нито патриарси могат да отменят анатема срещу противниците на Православната църква, защото анатемата е неотменима;

- пак в т. 2 се твърди, че православните християни и римокатолиците са "членове на едно и също християнско семейство", което според йером. Висарион не отговаря на светоотеческата православна еклесиология (учението за Църквата) и на православните канони за евхаристийно общение, което е допустимо само при наличие на верово единомислие;

- в т. 4 е заложена неприемливата идея за Православието и римокатолицизма като за две равноценни "традиции", които могат да се учат една от друга с цел разбиране "на цялата истина, която Христос е дал на Църквата" - сякаш до този момент в Православната църква истината не се познава и не се пази в пълнота;

- в останалите точки до края на съвместната декларация единодушно се набелязват диалогът с юдаизма, исляма и другите религиозни традиции, социални и екологични въпроси, както и темата за човешките права, но това според йером. Висарион е средство за демонстриране на фалшиво обединение, тъй като същинското единство между християните, между хората въобще, може да бъде постигнато само чрез обединяването в истината, която е Христос Господ.

Йеромонах Никанор от Гигинския манастир благодари на автора о. Висарион за аргументираното изследване и призова православните християни да стоят във вярата на Православната църква, а също призова да се пазим от крайности и осъждане, които се прилагат от свръхекзалтирани православни, отричащи официалната Църква и пребъдващата в нея Божия благодат.

Свещеник Сергей Павлов подчерта, че врагът на нашето спасение - дяволът - действа в мрак, в неяснота, чрез размиване на понятията и границите, и подготвяйки тайно делата си, цели с един удар да убие човека. О. Сергей напомни и за две предателства, описани в Евангелието - това на Юда, и това на ап. Петър. Единият стигна до гибел, а другият се покая, постигайки венеца на светостта. Има и трети път - да устоим във верността и служението пред Господа докрай. Такива да бъдем и ние, благослови о. Сергей.

Беседата завърши, както започна - с молитва, след което всички присъстващи благодариха на лекторите за духовната полза, която придобиха от нея, и дълго беседваха с автора на книгата "Кратка апология на Православното християнство" йеромонах Висарион, с о. Сергей и останалите духовници. Вярващите дълго взимаха благословение от игумена на Зографския манастир схиархим. Амвросий и беседваха с него на различни теми, значими за личния им и духовния им живот.

~~~

Целия видеозапис от въпросите, разгледани по време на духовната беседа, можете да видите в: http://www.symvol.org/rm/waprosisweshtenik/kratka-apologia-na-pravoslavnoto-hristianstvo.html

Текст: Десислава Панайотова
Видео: Соня Анкова
Снимки: Любен Кисьов, Десислава Панайотова

 

 

Снимки

Лекторите заемат своите места в Енорийската залаЙером. Висарион и о. СергейАудиторията в залатаАудиторията в залатаАвтографи от автораЙером. Висарион беседва с вярващО. Сергей беседва с вярващБлагословение от схиархим. АмвросийАвтографи от автора
« предишна новинаследваща новина »