ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празнична вечерня в старинния столичен храм "Св. Петка"

13 октомври 2014 17:20, Софийска митрополия
Празнична вечерня в старинния столичен храм "Св. Петка"

Десетки християни се стекоха в навечерието на Петковден в старинния митрополитски храм „Св. Петка” в сърцето на София, за да вземат участие в празничното вечерно богослужение и с дарове и молитва да почетат Параскева-Петка с настъпващия й празник.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит вечерното последование бе възглавено от ставр. ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийска св. митрополия. В съслужение във вечернята взеха участие ик. Николай Николов - предстоятел на храма, ик. Василий Сарян - член на ВЦС и предстоятел на столичния храм „Преображение Господне“, ик. Александър Георгиев - предстоятел на храм „Св. св. Кирил и Методий“, и ик. Йоан Куко -, предстоятел на ротондата "Св. Георги".

Песенна възхвала към светицата отправиха сборна група певци, съставена от храмовите псалти и гости от други софийски църкви, сред които г-н Георги Михов - дългогодишен настоятел на храма, Стоян Малинов - зам.-диригент на Мъжкия хор при катедралния храм „Св. Неделя“, и Калин Кирилов - преподавател по западна музика в СДС „Св. Йоан Рилски“.

По време на вечернята с литийно шествие от корабната част до притвора на храма бе изнесена празничната икона и бяха осветени десетки петохлебия.

В края на богослужбата отец Ангел произнесе празнично слово, в което припомни житието на преподобна Петка и историята на нейните св. мощи. Като преподаде на богомолния народ архипастирския благослов на Негово Светейшество, протосингелът поздрави предстоятеля на храма ик. Николай Николов, който от своя страна му благодари за отслужването на празничното вечерно богослужение.

+++

Справка:

Според преданията старинният храм “Св. Петка” в София е един от най-старите храмове в столицата. Той заема ъгловото пространство между улиците "Съборна" и "Калоян". Вероятно на това място е имало, както считат някои изследователи, древен мъченически храм от първите векове на християнството у нас. На южния вход има надпис: “Старинен храм “Св. Петка”, 1241 г.”. Това навежда на мисълта, че храмът или е обновен през 1241 г., или е новосъграден върху стари основи, тъй като е под нивото на тогава съществуващия дворцов и митрополитски комплекс в същия участък.

Посветен е на преподобна Параскева-Петка, в чест пренасяне мощите й в Търново - столицата на тогавашното Българско царство. Според писменото свидетелство от 16 в. на немския пътешественик Стефан Герлах “Света Петка - стара” се намира в тогавашната митрополия. Това означава, че сградата на митрополията с храм “Св. Петка” към нея е заемал днешното пространство по време на турското робство. Оттук се налага изводът, че от самото си съществуване храмът “Св. Петка” е със статут на митрополитски храм.

Според исторически данни старинната сграда на църквата тогава е представлявала малка еднокорабна постройка с каменни основи, зидария и дървена конструкция отгоре, с богата стенописна украса (част от тези стенописи се откриха запазени в нишите до олтара при ремонта през 2000 г.). През турското робство храмът не е бил разрушаван или превръщан в джамия. Нещо повече, няма сведения, той да е бил затворен за богослужебен живот. В хрониката за него се споменава, че е само “ремонтиран”. По това време (на робството) към храма е имало килийно училище, което финансово е било обгрижвано от еснафа на обущарите. В следосвобожденска София, вероятно ок. 1900 г., бива изграден притворът на храма и така се отваря втори вход откъм ул. "Калоян", през двора на църквата. Оттогава е и административната сграда с кръщелния параклис в нея. По същото време е изградена и нишата в северната страна на притвора, в която е поставено дървото на св. Терапонтий, за което не се знае кога е донесено в храма.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Празнична вечерня в старинния столичен храм "Св. Петка"Празнична вечерня в старинния столичен храм "Св. Петка"Празнична вечерня в старинния столичен храм "Св. Петка"Празнична вечерня в старинния столичен храм "Св. Петка"Празнична вечерня в старинния столичен храм "Св. Петка"Празнична вечерня в старинния столичен храм "Св. Петка"Празнична вечерня в старинния столичен храм "Св. Петка"Празнична вечерня в старинния столичен храм "Св. Петка"Празнична вечерня в старинния столичен храм "Св. Петка"Празнична вечерня в старинния столичен храм "Св. Петка"Празнична вечерня в старинния столичен храм "Св. Петка"Празнична вечерня в старинния столичен храм "Св. Петка"
« предишна новинаследваща новина »